Februarinummer Dorpsnieuws staat op de site

In dit nummer uiteraard meer informatie over Anloo Vergroent en het feit dat Anloo onlangs is uitgeroepen tot het duurzaamste dorp van Aa & Hunze. Verder nieuws over de Hemmeldag die plaats vindt op 10 maart. Dit jaar is het een combinatie van NL Doet en de Landelijke Opschoondag. En natuurlijk ook een verslag van de succesvolle, door GAVAS georganiseerde, fitheidsdag.

Klik hier om naar het februarinummer van Dorpsnieuws te gaan.

Chi Neng lessen in Dorpshuis

Speciaal voor de bewoners in Anloo worden de komende weken Chi Neng lessen georganiseerd in het Dorpshuis. Met een enthousiaste groep bewoners hebben we de mogelijkheid om regelmatig te trainen op zaterdagochtend. Kom gerust een keer mee doen om deze bijzondere bewegingsvorm zelf te ervaren!

Chi Neng Qigong is een Chinese bewegingsleer gericht op het bewust en zacht bewegen van ieder deel van je lichaam; het weer door laten stromen van de energie door je lichaam, zodat pijn / blokkades losgelaten kunnen worden.
Het voelt als meditatie, maar dan in beweging. Sierlijke en eenvoudige bewegingen, die je snel naar een echte verbinding van lichaam en geest brengen. Je ervaart al snel dat je anders gaat bewegen, dat je veel meer kunt dan je voor mogelijk had gehouden, dat je anders gaat kijken naar de pijn in je rug, je nek of je schouders. Er ontstaat snel meer rust, stilte en ruimte in je hoofd en je lichaam krijgt de kans om fysieke blokkades los te laten.

Deze lessen zijn voor iedereen geschikt. Of je nu jong of oud bent, gezond of met fysieke uitdagingen, je bent welkom.

Data: 6 en 27 januari, 3 en 17 februari, 3,10 en 24 maart, 7 en 28 april
Prijs: 7,50 euro

Lerares: Arianne de Zwart

Graag vooraf even aanmelden, telefonisch of via de mail: 
email: arianne.de.zwart@gmail.com  – tel: 0641307656

Nieuwe uitgave Dorpsnieuws en Anloo Vergroent

De januari-uitgave van Dorpsnieuws is zojuist op de site geplaatst, net op tijd om iedereen te herinneren aan de nieuwjaarsborrel van a.s. vrijdag 5 januari van 19.00 tot 21.00 uur in het Dorpshuis. Verder een terugblik op de kerstavond van Vrouwen van Nu, informatie over de fitheidstest van GAVAS en de zoektocht naar een plek voor de school-moestuin van Anloo Vergroent, waarvan eveneens een nieuwe uitgave van de nieuwsbrief is verschenen.

Klik hier om naar de januari-uitgave van Dorpsnieuws te gaan

Klik hier om de nieuwsbrief van Anloo Vergroent te downloaden

Speulkoel: Grote veranderingen in een klein bos

Voor veel mensen is het Speulkoelbos (aan de Bosweg, tussen loonbedrijf Boer en het parkeerterrein van de gemeente) een vertrouwd onderdeel van een kleine of grotere wandeling. De diaconie van de Magnuskerk – eigenaar van het bosje – heeft ingrijpende plannen voor herinrichting, die de vertrouwde aanblik van het bos nogal veranderen. Het komt erop neer, dat het deel van het bos met lariks gekapt en van nieuwe beplanting voorzien wordt.

Een gekapt bosgedeelte geeft geen fijne aanblik, hoe mooi het later ook weer zal opgroeien. We kunnen ons dan ook heel goed voorstellen dat deze veranderingen voor veel mensen pijnlijk zijn. Ook voor de stichting Rondom Magnus is het een teleurstelling dat het ‘bosgevoel’ enkele jaren sterk verminderd zal zijn. We willen daarom zo goed mogelijk uitleggen wat de plannen zijn en wat de overwegingen daarachter zijn.

Klik hier om het plan en de toelichting te downloaden. 

Nieuwsbrief Anloo vergroent

Op de website anloo-info.nl is, onder het kopje ‘Verenigingen’ een pagina geplaatst over Anloo vergroent, een initiatief van mensen uit het dorp Anloo en de Magnuskerk. Op de pagina staat o.a. een foto-impressie van het ‘Weekend met een groen randje’ op 4 en 5 november jl., en een link naar de nieuwe uitgave van de nieuwsbrief.

Onder het motto ‘Anloo vergroent’ wordt verkend hoe we in Anloo aan duurzaamheid kunnen werken. In Anloo zijn al veel mensen betrokken bij het thema duurzaamheid. De Magnuskerk is sinds deze zomer Groene Kerk. Dat betekent dat ze telkens nieuwe passende stapjes in de duurzame richting gaat zetten. 

Klik hier om naar de pagina over Anloo vergroent te gaan.

Klik hier om de nieuwe uitgave van de nieuwsbrief van Anloo vergroent te downloaden.

Dorpsnieuws en verkeersinfromatie

Het decembernummer van Dorpsnieuws staat op de site. Er is de komende tijd weer van alles te doen in Anloo dus houd de agenda in de gaten. In Dorpsnieuws o.a. informatie over diverse wegwerkzaamheden die de komende tijd worden uitgevoerd. Verder nieuws over het project Anloo Vergroent, een fitheidstest georganiseerd door Gavas, nieuws van Vrouwen van Nu en over het project ‘Samen leren rond OBS Anloo’.

 

 

Klik hier om naar het decembernummer van Dorpsnieuws te gaan.

Klik hier om naar een speciale pagina over de wegwerkzaamheden te gaan.

Via een knop op de pagina Nieuws en Oproepen kan deze verkeersinformatie ook worden bereikt. De pagina zal de komende weken waar nodig worden geactualiseerd.

‘Bevolking Anloo in middeleeuwen uitgeknepen door bisdom’

Inwoners van Anloo en omgeving hadden het in de middeleeuwen een stuk slechter dan tot nu toe wordt aangenomen, stelt archeoloog Cuno Koopstra in een reportage van TV Drenthe. Hij vermoedt dat iedereen werd uitgeknepen door het bisdom. “Alles draaide om het zo efficiënt mogelijk opslaan en vervoeren van graan en vee”, zegt Koopstra. De archeoloog deed eerder onderzoek naar de grafkelder van de Magnuskerk in Anloo.

In de Magnuslezing op woensdagavond 15 november zet Cuno zijn ideeën uiteen. Het tweede deel van de avond is in handen van de bekende arabiste Petra Stienen.

Voor meer informatie over de lezingen en opgave klik hier.

Voor de reportage op RTV Drenthe klik hier.

Dorpsnieuws November 2017

De november-uitgave van Dorpsnieuws Anloo staat op de site, aangevuld met de Nieuwsbrief nr. 10 van Vereniging Historisch Anloo, en de eerste nieuwsbrief van de projectgroep ‘Anloo Vergroent’.

In Dorpsnieuws o.a. een uitnodiging: Taolschulte en keurnoten van het Huus van de Taol in Aa en Hunze wilt het levendige arfgoed – de Dreentse taol – under de aandacht holden van de inwoners in de gemeente. Zij wilt daorom graog het spel’Wel hef geliek’speulen, saomen met belangstellenden in heur gemeente. Een gezellige activiteit waorin bezundere woorden en olde veurwarpen veurbij komt en waor oet dree antwoorden het goeie raoden mot worden. Vaok wordt er herinnerings an de veurwarpen ophaold. Um een vromd woord mot nogal is lachen worden. Al met al een bezigheid die lol en plezeer oplevert. Elke (buurt)vereniging, club of welke groep dan ok kan zuch hierveur anmelden.
De groep vrag hierveur een kleine onkostenvergoeding, geef je zo gauw meugelijk op, want de
belangstelling is groot! Liekt je het wat dat dizze vrijwilligersgroep in het jaor 2017 -2018 een middag of
aovend bij je komt um het spel saomen met je te speulen, dan kuj contact opnimmen met de taolschulte
van Aa en Hunze, Jan Hartlief: 0592-263148/06-46325905 of jghartlief@ziggo.nl

Klik hier om naar de nieuwsbrieven te gaan.

Nieuw initiatief: Anloo Vergroent

Onder het motto ‘Anloo Vergroent’ is een initiatiefgroep aan het verkennen we hoe we in Anloo aan duurzaamheid kunnen werken. In de groep zitten Anloërs en leden van de Magnuskerk. In Anloo zijn al veel mensen betrokken bij het thema duurzaamheid. Zo is de Magnuskerk sinds deze zomer Groene Kerk. Dat betekent dat er telkens nieuwe passende stapjes in de duurzame richting worden gezet. 

De wedstrijd ‘Duurzaamste dorp van Aa en Hunze’, georganiseerd door de gemeente Aa en Hunze, is een extra uitdaging om aan de slag te gaan. Het plan is niet zozeer het duurzaamste dorp te worden, maar vooral dat duurzaamheid niet meer weg te denken is, en groeit.

Hoe?

Het idee is, samen te zoeken naar eenvoudige stappen die voor iedereen binnen bereik liggen. Daarbij hopen we dat er een blijvend groen geluid gaat rondzingen in Anloo. Er gebeurt al van alles, maar we weten het vaak niet van elkaar. We denken aan een vaste groene rubriek in of bij het dorpsnieuws en berichten op de websites van dorp en kerk. We delen ervaring en kennis, zodat we elkaar inspireren. Tenslotte hopen we regelmatig een project(-je) op poten te zetten, dat een extra impuls geeft aan het geleidelijk vergroenen van Anloo. Klik hier om de nieuwsbrief van ‘Anloo Vergroent’ te bekijken.

Weekend met een groen randje: 3, 4 en 5 november 2017

Als eerste project organiseert Anloo Vergroent een weekend met een groen randje. Op 4 november is de landelijke Natuurwerkdag en de landelijke Duurzame Huizenroute. Voor Anloo Vergroent aanleiding voor het organiseren van een weekend met een groen randje. U bent van harte welkom!

Vrijdag 3 november

 • 18.30 – 19.00 uur: Uitgifte van de bestelde biologische bloembollen (graag gepast betalen)
 • maandelijkse inzameling voor de Voedselbank onder de toren van de Magnuskerk

Zaterdag 4 november

 • 9.00 -12.00 uur: Natuurwerkdag bij het Speulkoelbos. We nemen vooral de beplanting langs het zandpad aan de zuidkant onder handen. Er is werk voor ongeveer 15 mensen. Voor gereedschappen en dergelijke zorgen wij, en natuurlijk ook voor koffie met koek! Na afloop staat er voor de deelnemers lekkere soep klaar. Opgeven bij Gerard Scholtens (gjmscholtens@gmail.com) of Klaas Brinkman (janniewilms@gmail.com)
 • 10.00 uur en om 12.00 uur: Het ‘Warmejashuis’ van familie Bakker-Elema aan Annerweg 17 doet mee aan de Duurzame huizenroute. Het huis is dan open voor bezichtiging en uitleg. Het Warmejashuis is een duurzaam gebouwde omhulling om / over een bungalowtje uit de jaren ’60. Meer info/aanmelden via de site www.duurzamehuizenroute.nl.
 • 12.30 uur: Lunchlezing duurzaam bouwen door Karin Elema in het Warmejashuis, Annerweg 17. Neem zelf brood mee, iets te drinken staat klaar. Vanwege beperkte ruimte graag even aanmelden via e-mail: karin@bbkk.demon.nl. De lezing is ook geschikt voor geïnteresseerde kinderen (9+).
 • 18.00 – 20.00 uur: Groene borrel met vegetarische soepenproeverij en groene borrelpraatjes. 
  • 18.00 uur: Inloop in de Magnuskerk; wijn, bier en een sapje staan gereed
  • 18.20 uur: Welkomstwoord door de initiatiefgroep Anloo Vergroent. Daarna vertelt wethouder Co Lambert over duurzaamheid in de gemeente
  • 18.30 uur: Vegetarische soepenproeverij, ingeleid met een muzikaal moment door een gelegenheidsensemble
  • 19.00 uur: Duurzame doeners doen kort hun verhaal, waaronder Henk Tiems over duurzame maisteelt, Elsje en Pim Zaalberg over vegetarisch eten en Meyke Beekman over duurzame levensstijl

Voor het avondprogramma hoeft u zich niet op te geven. Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage aan de onkosten is welkom.

Zondag 5 november

 • Voor 10 uur: Mogelijkheid voedsel voor de Voedselbank te brengen bij de Magnuskerk
 • 10 uur: Feestelijke oogstdienst met een rijk versierde oogsttafel en cantorij Cantazet.
 • Aandacht voor spirituele kanten van duurzaamheid. Thema: beheren of beheersen?
 • Na de dienst: Koffiedrinken en planten van biologische bollen bij de kerk.

Voor meer informatie, meedoen of doorgeven van ideeën:

Karin Elema: karin@bbkk.demon.nl of tel. 0592-769010 / 06- 46 67 17 22

Meyke Beekman: meykebeekman@yahoo.com of tel. 06- 41 30 60 97