Anloo Vergroent – Goed voornemen

De hoeveelheid plastic afval terugdringen! Het is mogelijk, maar waarom is het belangrijk?

Geleerden hebben het aangetoond: er dwarrelen minuscule plastic vezels door onze huizen, afkomstig van bijvoorbeeld synthetische kleding, vloerbedekking, maar ook van versleten grote stukken plastic. Die vezeltjes komen in onze longen en veroorzaken ziektes. Omdat die microplastics inmiddels overal inzitten (bijvoorbeeld in honing, vis en bier) is het hoog tijd om iets te doen tegen de hoeveelheid plastic-afval.

Nu is er al het project “The Ocean Clean Up” van de jonge Nederlander Boyan Slat, die plastic uit de oceanen veegt en het project van een Ierse jongeman die een manier vond om microplastics uit het water te halen (zie www.ukrant.nl/magazine/het-wonderkind-dat-ons-gaat-bevrijden-van-plastic). Mooie initiatieven, maar het kan dichter bij huis. Ook de inwoners van Anloo kunnen hun steentje bijdragen aan het verminderen van de berg plastic afval.

Een groepje mensen in onze omgeving gaat de komende maand proberen het plastic afval te verminderen. Initiatiefnemer is Antheunis Janse uit Annen. Hij is geïnspireerd door de zusjes Nicki en Jesse Kroon, die een maand lang probeerden te leven zonder afval te produceren. Zij schreven er een boek over: Het zero Waste Project. De zusjes zijn inmiddels vier jaar verder en het is hen gelukt, maar niet zonder slag of stoot. Denk aan het mijden van plastic boterhamzakjes, koffiebekertjes, voorverpakte koekjes etc.

Wie wil de uitdaging aangaan om te proberen een maand lang het plastic afval te gaan reduceren? Zo aan het begin van het nieuwe jaar een mooi voornemen om de wereld iets schoner te maken! Op maandag 20 januari beginnen we, maar later meedoen kan natuurlijk ook. Aanmelden kan via de mail bij Antheunis Janse: antheunisj@gmail.com.

Praktische tips om te beginnen;
– Voorkom afval en koop bij winkels die producten zonder verpakking leveren;
– Neem altijd een eigen tas mee met boodschappen doen;
– Haal brood in broodzakken en koop groente en fruit in groente-netjes.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.