Begraafplaats Eext Anderen Eexterzandvoort

Begraafplaats Eext Anderen Eexterzandvoort 2016-03-07 15.49.50 foto H.E.Delicaat - kopie

“ ’t Mot woar gebeurd wezen: doe d’r ’n sterfgeval was, hadden ze domnee waorschouwd. Doe die zog andeende, zeede, dat e van de Heer kwam. Doar wussen ze niet van, maor opa har altied zien kerkenreken betoald en ’t was ’n beste man, dus wollen ze geern, dat domnee wat zee bij de groeve. Dat veurvallegie gaf precies weer, hoe as aole Drenten daachten over de kerk. De inhold van het geleuf was wel good, ’t belangriekste was daj d’r bij heurde. De kerk was vanolds net zuks as de marke. Allèn veur de marke mus je boer wezen en liefst ’n dikke, met ’n vol waardeel, de kerk was veur alle mèensken, ok al zat daor vanaolds de dikke boer veuran in de kerkvoogdenbaank.” (Gerard Nijenhuis, predikant te Eext tussen 1980 en 1983)

Eind 2011 heeft de Hervormde Kerk Anderen Eext en Eexterzandvoort besloten een fusie aan te gaan met de PKN kerk in Rolde. De bezittingen bestonden onder meer uit deze begraafplaats. De begraafplaats bood men aan de gemeente Aa en Hunze te koop aan, maar deze had geen belangstelling. Nadat de stichting Begraafplaats Anderen Eext en Eexterzandvoort was opgericht heeft deze voor 1 euro de begraafplaats verworven. Zo werd voorkomen dat de begraafplaats gesloten zou worden en bereikt dat in de toekomst begraven in Eext niet meer mogelijk zou zijn.

graftrommel begraafplaats Eext Anderen Eexterzandvoort 2016-03-07 15.41.25 foto H.E.DelicaatEext kreeg zijn begraafplaats pas in 1872. De dodenakker heeft grotendeels een sober aanzien, vooral door het geheel ontbreken van groen. Dit past in de traditie van het innerlijk zondebesef en de aandacht voor de zielenheil. Pas de tweede helft van de 20e  eeuw kwam de individualisering van grafmonumenten op gang en keerde men zich af van het eertijdse massale en uniforme karakter. Houten gedenktekens zijn er in het geheel niet meer. Opmerkelijk is een graftrommel uit 1907. Als symbool zitten daar ‘vergeet-me-nietjes’ in

 

Terug naar de kaart

Naar de volgende speld

Reacties zijn gesloten.