Dorpskerk Gieten

Dorpskerk GietenDe huidige dorpskerk van Gieten is gebouwd in 1849, haar toren stamt uit 1804 (en is herbouwd in 1864). Het is sinds 1965 een Rijksmonument. Op de torenspits staat een paard met daaronder drie appels. Het paard symboliseert de (boeren)gemeenschap waarmee de kerk van Gieten verbonden is. De appels staan symbool voor het teken van de verleiding en de zondeval van Adam en Eva in het Hof van Eden. 

De inventaris van de kerk is bijzonder: onder andere een 17e-eeuwse preekstoel, een eind 18e-eeuws smeedijzeren doopbekken en een offerblok uit 1785.

Rouwbord_Nicolaas_Harmen_van_EchtenDe rijken en aanzienlijken konden in de kerk na hun dood hun identiteit tot uiting brengen. Dat gebeurde in de vorm van rouwborden en monumentale zerken. U ziet hier een rouwbord voor Nicolaas Harmen van Echten uit 1742. Op het koor liggen vier grafzerken uit de tweede helft van de 17e eeuw van de domineefamilies Knijphuijsen en van Bijler. Door de aanwezigheid hiervan is het eigenlijk wel zeker dat er mensen in de voorganger van deze kerk begraven werden en wellicht ook om de kerk.
Zaterdags om vier uur luidt een van de twee klokken in de toren. ‘Dominee hef de preek klaor’, zeggen de Gieters dan. De klokken dateren van 1520 en 1565. Op de oudste klok staan afbeeldingen van Christus en van Maria met kindje Jezus.

De eerste op schrift gestelde vermelding van kerkelijk leven in Gieten dateert uit 1302. Het gaat hier om een kerkelijke akte, die ondertekend is door Fredericus, Kerkheer van Geten (= Gieten). Conclusies zijn daar niet uit te trekken, maar een kerkheer kan wellicht slechts zijn ambt kan vervullen als er een kerk is. Ook andere geschriften uit de 14e eeuw doen vermoeden dat Gieten rond 1300 een kerk had. Zeker is dat in 1356 de parochie Gieten bestond.

Terug naar de kaart

Naar de volgende speld

Reacties zijn gesloten.