Glasvezel in Anloo – stand van zaken

Twee jaar na de lobby om glasvezel aan te leggen in Noordoost Drenthe, zijn bijna alle glasvezelkabels in Anloo gelegd.
Bij 95 % van de dorpsgenoten die een abonnement hebben afgesloten is de huisaansluitingen gerealiseerd. Dat wil zeggen dat het aansluitpunt in de woning is aangebracht, getest en goedgekeurd. Elke abonnee heeft het installatiepakket (glasvezelmodem en tv-ontvanger) van zijn provider ontvangen.

Aansluiting in huis
De volgende stap is:
– het aansluiten van het modem op het aansluitpunt,
– het instellen van wifi en internet,
– het aansluiten van het kastje voor de interactieve tv.

Bij het aansluiten van de televisie(s) kan de bestaande coaxkabel niet worden gebruikt. Elke tv vereist een eigen ontvanger, die moet worden aangesloten op het modem m.b.v. een utp-kabel. Daardoor ontstaan er in sommige huizen nogal wat aanpassingen. Het vervangen en/of aanleggen van de kabels moet door de bewoner zelf worden geregeld.

Het aansluiten van het modem wordt gratis gedaan door een monteur van Guidion. Guidion is echter slecht bereikbaar; de oproep om digitaal een afspraak te maken geeft geen resultaat. Pas na 4 tot 6 weken wordt je gebeld om een afspraak te maken voor de installatie.

Wil je sneller aangesloten worden dan kun je er voor kiezen om zelf de installatie te doen of dit te laten doen door een computerservice bedrijf (tegen betaling). Met de computershop in Annen (Pc Service Direct) zijn goede ervaringen opgedaan. Maar het aansluiten kan ook eenvoudig zelf worden gedaan m.b.v. de bijgeleverde installatiehandleiding. Hierbij word je stap voor stap door de installatieprocedure geleid.

De eerste ervaringen met de glasvezelverbinding in ons dorp zijn goed; het levert een snel en stabiel internet en een haarscherp tv-beeld.

Signaalsterkte modem/router
De signaalsterkte (het bereik) van het geleverde wifi-modem is zwak en onvoldoende om een stabiele wifi-verbinding in het gehele huis te verzorgen.

Om dit op te lossen moet een apart “multiroom wifi-systeem”, kortweg mesh,  worden aangeschaft. Deze systemen werken met meerdere wifipunten die je, zonder kabels, door je huis verspreidt. De Deco M5 (of M4) van het merk TP-Link is daarvoor een goed systeem. Het is technisch geschikt, eenvoudig te installeren en heeft een goede prijs-prestatieverhouding. Bovendien wordt hij door de provider ondersteund (zie:  https://www.tp-link.com/nl/www.decowifi.nl/). Uw provider biedt de M5 aan tegen een gereduceerde prijs van € 129,-.

Dit Deco-systeem dient dus in de eerste plaats om de dekking van wifi in iedere hoek van het huis te garanderen. Er zijn echter meer mogelijkheden met dit systeem: ook een tv-ontvanger kan op deze manier worden aangesloten. Bijvoorbeeld daar waar het aanleggen van een utp-kabel geen optie is. Hier zijn inmiddels goede ervaringen mee opgedaan.

Persoonlijk account
Voor het beheren van uw instellingen en voor het bestellen van aanvullende apparatuur en diensten is er op de website van de provider een persoonlijke servicepagina gemaakt: ‘Mijn Caiway (Delta)’. Het maken van een account doe je met de gegevens die per brief van de provider zijn ontvangen. Handig om te weten: je gebruikersnaam is je klantcode. Die vind je in alle correspondentie.

Mobiel tv kijken
De provider levert standaard bij het abonnement een tv-app waarmee je alle uitzendingen interactief kunt bekijken op tablet of telefoon. Heel handig, zo heb je op elke plek de beschikking over tv. Even inloggen, en je kunt kijken. Met een mediaspeler, zoals Google Chromecast of Apple TV, kun je deze beelden desgewenst streamen naar een tv-scherm.

Toch nog vragen?
Omdat blijkt dat er in het installatietraject veel stappen zijn die vragen oproepen en omdat de providers slecht of niet bereikbaar zijn, verwijzen wij je naar de website van Gasteren waarin een duidelijk beeld wordt geschetst van de problematiek rond het aansluiten op het glasvezelnetwerk van Delta Fiber Networks via de providers Caiway of Delta.

Link: https://ingasteren.nl/gasteren-op-glas-eindelijk/

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.