Inwijding orgel Magnuskerk

Het orgel in de Magnuskerk bestaat de volgende maand 300 jaar. Dat willen wij, het kerkbestuur van de protestantse gemeente Anloo Zuidlaren, wijk Anloo en de Stichting Vrienden van de Magnuskerk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. 

Op 20 oktober om 16.00 uur wordt de ingebruikname van het orgel in 1718 nagespeeld door acteurs die ook de Etstoel in Anloo spelen. Paul Brood heeft een scenario geschreven, waarin de familie Ellents, die opdracht tot de bouw van het orgel heeft gegeven, de eerste bespeling van het orgel wil mee maken. Er ontstaat echter een conflict over de kwaliteit van het orgelspel en over de vraag of zo’n orgel wel nodig is. Uiteindelijk komt het goed en de organist, Havingha (Jochem Schuurman), geeft een orgelbespeling.
U bent van harte welkom bij deze 18e-eeuwse orgelinwijding. Toegang gratis.

Het orgel in de Magnuskerk van Anloo is een schenking van de puissant rijke fam. Ellents. Op 16 oktober 1718 wordt er voor het eerst op het orgel gespeeld. Pas een jaar later wordt het formeel in gebruik genomen. Begin 1717 is de bouw van het orgel gestart. Arp Schnitger (1648-1719) was een Duitse orgelbouwer uit de zeventiende/begin 18e eeuw met een grote reputatie: zijn instrumenten hadden een herkenbare stijl en grote kwaliteit. Zijn werk was en is van grote invloed op orgelmakers en organisten. Schnitger was in de dagen dat het orgel in Anloo gebouwd werd ziekelijk en overleed in  1719. Hij heeft de bouw van het orgel overgelaten aan zijn Groninger meesterknechten Radeker en Garrels.

Mocht u om 16.00 uur niet aanwezig kunnen zijn, dan is er de mogelijkheid om de 18e-eeuwse inwijding om 19.00 uur te bezoeken.
Wilt u ons a.u.b. door middel van een mail aan info@magnuskerk.nl laten weten of we op uw komst mogen rekenen?

Bert Huisman, voorzitter kerkenraad
Martin Panman Stichting Vrienden van de Magnuskerk

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.