Klok Magnuskerk – uw mening telt!

Sinds februari 2014 stond in de toren van de Magnuskerk op de begane grond een gerestaureerd torenuurwerk. Zowel het kerkbestuur als de gemeente, eigenaar van de toren, wilden het uurwerk graag terug hebben op de plaats waar een uurwerk al vanaf 1600 gestaan heeft. De stichting heeft aan dat verzoek voldaan en het uurwerk laten verplaatsen naar de 2e verdieping van de toren. Om geen schade aan de toren aan te richten is het uurwerk door de klokkenmakers uit elkaar gehaald en in onderdelen naar de 2e verdieping gebracht. Daar is het uurwerk weer in elkaar gezet en op een houten bok geplaatst.   

Het uurwerk stond op de begane grond om de bezoekers van de oude romaanse kerk er kennis mee te laten maken. Voor de 2e wereldoorlog stond het uurwerk op de 2e verdieping. Tijdens de restauratie van de toren in 1944-46 is dat uurwerk buiten, naast de toren neergezet en toen het teruggeplaatst zou worden was het verdwenen. Dat uurwerk sloeg volgens koster Matthijssen op de hele en halve uren en had geen wijzerplaat aan de toren.

De stichting vrienden van de Magnuskerk wil nu het gerestaureerde uurwerk overdag voor proef laten slaan op de grote luidklok. De stichting wil dat graag doen met instemming van de bewoners van Anloo. De stichting nodigt daarom de inwoners van Anloo uit om op vrijdag 9 november om 19.00 uur naar de Magnuskerk te komen. Onder het genot van een kop koffie horen wij graag uw mening. Mag de klok overdag slaan op hele en halve uren?

Rodenberg uurwerk

Het huidige uurwerk is gebouwd omstreeks 1860 door de firma Rodenburg uit Sneek. Het stond tot 1985 in de kerk van Hempens, een klein dorpje bij Leeuwarden. Wat op valt zijn de gietijzeren onderdelen van de stelling in fraaie florale motieven. Het uurwerk bevat onderdelen die vervaardigd zijn in het bedrijf Van Bergen uit Heiligerlee. Bijzonder zijn de gewichten van het uurwerk. Dat zijn kanonskogels die gebruikt zijn bij de slag bij Stavoren in Friesland in 1345. ( een veldslag in de Fries-Hollandse oorlogen tussen graaf Willem IV van Holland en de Friezen die op 26 september 1345) . Omdat het uurwerk zeer frequent met de hand opgewonden moest worden heeft de Stichting het laten voorzien van een automatisch opwindmechanisme. 

Stichting Vrienden van de Magnuskerk

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.