Nieuw initiatief: Anloo Vergroent

Onder het motto ‘Anloo Vergroent’ is een initiatiefgroep aan het verkennen we hoe we in Anloo aan duurzaamheid kunnen werken. In de groep zitten Anloërs en leden van de Magnuskerk. In Anloo zijn al veel mensen betrokken bij het thema duurzaamheid. Zo is de Magnuskerk sinds deze zomer Groene Kerk. Dat betekent dat er telkens nieuwe passende stapjes in de duurzame richting worden gezet. 

De wedstrijd ‘Duurzaamste dorp van Aa en Hunze’, georganiseerd door de gemeente Aa en Hunze, is een extra uitdaging om aan de slag te gaan. Het plan is niet zozeer het duurzaamste dorp te worden, maar vooral dat duurzaamheid niet meer weg te denken is, en groeit.

Hoe?

Het idee is, samen te zoeken naar eenvoudige stappen die voor iedereen binnen bereik liggen. Daarbij hopen we dat er een blijvend groen geluid gaat rondzingen in Anloo. Er gebeurt al van alles, maar we weten het vaak niet van elkaar. We denken aan een vaste groene rubriek in of bij het dorpsnieuws en berichten op de websites van dorp en kerk. We delen ervaring en kennis, zodat we elkaar inspireren. Tenslotte hopen we regelmatig een project(-je) op poten te zetten, dat een extra impuls geeft aan het geleidelijk vergroenen van Anloo. Klik hier om de nieuwsbrief van ‘Anloo Vergroent’ te bekijken.

Weekend met een groen randje: 3, 4 en 5 november 2017

Als eerste project organiseert Anloo Vergroent een weekend met een groen randje. Op 4 november is de landelijke Natuurwerkdag en de landelijke Duurzame Huizenroute. Voor Anloo Vergroent aanleiding voor het organiseren van een weekend met een groen randje. U bent van harte welkom!

Vrijdag 3 november

 • 18.30 – 19.00 uur: Uitgifte van de bestelde biologische bloembollen (graag gepast betalen)
 • maandelijkse inzameling voor de Voedselbank onder de toren van de Magnuskerk

Zaterdag 4 november

 • 9.00 -12.00 uur: Natuurwerkdag bij het Speulkoelbos. We nemen vooral de beplanting langs het zandpad aan de zuidkant onder handen. Er is werk voor ongeveer 15 mensen. Voor gereedschappen en dergelijke zorgen wij, en natuurlijk ook voor koffie met koek! Na afloop staat er voor de deelnemers lekkere soep klaar. Opgeven bij Gerard Scholtens (gjmscholtens@gmail.com) of Klaas Brinkman (janniewilms@gmail.com)
 • 10.00 uur en om 12.00 uur: Het ‘Warmejashuis’ van familie Bakker-Elema aan Annerweg 17 doet mee aan de Duurzame huizenroute. Het huis is dan open voor bezichtiging en uitleg. Het Warmejashuis is een duurzaam gebouwde omhulling om / over een bungalowtje uit de jaren ’60. Meer info/aanmelden via de site www.duurzamehuizenroute.nl.
 • 12.30 uur: Lunchlezing duurzaam bouwen door Karin Elema in het Warmejashuis, Annerweg 17. Neem zelf brood mee, iets te drinken staat klaar. Vanwege beperkte ruimte graag even aanmelden via e-mail: karin@bbkk.demon.nl. De lezing is ook geschikt voor geïnteresseerde kinderen (9+).
 • 18.00 – 20.00 uur: Groene borrel met vegetarische soepenproeverij en groene borrelpraatjes. 
  • 18.00 uur: Inloop in de Magnuskerk; wijn, bier en een sapje staan gereed
  • 18.20 uur: Welkomstwoord door de initiatiefgroep Anloo Vergroent. Daarna vertelt wethouder Co Lambert over duurzaamheid in de gemeente
  • 18.30 uur: Vegetarische soepenproeverij, ingeleid met een muzikaal moment door een gelegenheidsensemble
  • 19.00 uur: Duurzame doeners doen kort hun verhaal, waaronder Henk Tiems over duurzame maisteelt, Elsje en Pim Zaalberg over vegetarisch eten en Meyke Beekman over duurzame levensstijl

Voor het avondprogramma hoeft u zich niet op te geven. Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage aan de onkosten is welkom.

Zondag 5 november

 • Voor 10 uur: Mogelijkheid voedsel voor de Voedselbank te brengen bij de Magnuskerk
 • 10 uur: Feestelijke oogstdienst met een rijk versierde oogsttafel en cantorij Cantazet.
 • Aandacht voor spirituele kanten van duurzaamheid. Thema: beheren of beheersen?
 • Na de dienst: Koffiedrinken en planten van biologische bollen bij de kerk.

Voor meer informatie, meedoen of doorgeven van ideeën:

Karin Elema: karin@bbkk.demon.nl of tel. 0592-769010 / 06- 46 67 17 22

Meyke Beekman: meykebeekman@yahoo.com of tel. 06- 41 30 60 97

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.