Schoolmoestuin OBS Anloo van start – begeleiders gevraagd

Een moestuin op school brengt kinderen in contact met de natuur, de aarde, de echte wereld. En het laat hen zien waar hun eten vandaan komt. Want hoe plantjes groeien leer je bij voorkeur in het echt en niet uit een boekje of door een filmpje op de computer. Kinderen leren verantwoordelijk zijn omdat ze ergens voor moeten zorgen. En wist je dat kinderen zich op schoolpleinen met groen (bomen, gras, aarde, struiken en een moestuintje) prettiger en veiliger voelen, minder pesten en gepest worden en ook nog eens beter leren? Het planten van een zaailing doet kinderen beseffen hoe belangrijk het is om die natuur te beschermen; voor de groei van planten is immers schone grond en water nodig. Bovendien gaan kinderen met een moestuin vanzelf gezonder eten. Ieder kind wil haar of zijn zelfgekweekte radijsjes, sla en tomaatjes wel proberen!

Genoeg redenen dus voor een echte OBS-Anloo moestuin! De schoolmoestuin is een samenwerkingsproject tussen OBS Anloo, het project Samen leren van Elsje Zaalberg, stichting Anloo Vergroent, de Werkgroep School en vrijwilligers uit de dorpen.

De kinderen van groep 1, 2 en 3…

krijgen gezamenlijk een tuintje en worden begeleid door de juf, onder schooltijd.

De kinderen van groep 4 tot en met 8

zijn ieder verantwoordelijk voor hun tuintje en leren dus zo hoe het werkt in de natuur. Elk tuintje is 60×90 cm. Als ze willen kunnen ze ook met z’n tweeën twee tuintjes nemen.

Gereedschap

De school heeft voldoende tuingereedschap, dus daar is voor gezorgd. Maar mocht u nog wat tuingereedschap over hebben, is het zeker welkom. Zo zou een goede spade nog wel handig zijn, wat extra schepjes en harkjes, en een paar gieters.

Start van de schoolmoestuin

Op donderdag 24 mei tussen 14.00 en 15.00 uur is het plant-dag en gaat de schoolmoestuin van start.  De kinderen krijgen uitleg over de moestuin door Frank Moree, een nieuwe inwoner van Anloo. Dan worden de plantjes geplant, met hulp van vrijwilligers uit de dorpen en (groot)ouders. De plantjes zijn zo gekozen dat ze tussen 24 mei en half juli nog een lekkere oogst kunnen geven.

De plantjes worden vóór het begin van de zomervakantie (de vakantie begint op 21 juli) geoogst en dan wordt er door een groepje kinderen gekookt. Daar krijgt u later meer over te horen!

Wat we verwachten van de kinderen: (groep 4 tot en met 8)?

Als je een tuintje hebt, is het belangrijk dat je er goed voor zorgt. Het is de bedoeling dat je elke maandag en donderdag ongeveer een half uurtje in je tuintje werkt ergens tussen de middag (tussen 12.00 en 13.00 uur). Er zijn dan ook mensen die je erbij helpen. Op de andere dagen kun je even kijken of alles goed gaat en misschien even water geven als het nodig is. En misschien vind je het leuk ook eens samen met je moeder of vader, of je opa of oma in je tuintje te werken!

Ook krijg je een plantje mee naar huis. Daar kun je thuis voor zorgen, en bijhouden – op je eigen manier – hoe het plantje groeit. Dat kun je zo creatief doen als je zelf wilt! Je mag ook met z’n tweeën een tuintje doen. Dan krijgen jullie samen twee stukjes tuin.

Wat we verwachten van de ouders?

Van u als ouder verwachten we dat u belangstelling toont voor hoe het met het tuintje van uw kind gaat en regelmatig eens mee gaat kijken. Ook betekent het dat uw kind als het meedoet elke maandag en donderdag totaan de zomervakantie tussen de middag een half uurtje in haar of zijn tuintje werkt. Dan weet u ervan. We willen vragen of u als ouder eens per maand aanwezig kunt zijn als begeleider: een uurtje, van 12 tot 13 uur op de maandag of de donderdag.

Begeleiders gevraagd

Van 24 mei tot 21 juli is er op twee momenten in de week begeleiding nodig bij de schoolmoestuin door vrijwilligers (ouders, grootouders, en dorpelingen). Dit is op de maandagen en de donderdagen tussen 12.00 en 13.00 uur. Dan werken de kinderen in hun tuintje en krijgen ze uitleg en hulp van de begeleiders. En dan hebben we het over de kinderen vanaf groep 4; de jongste kinderen worden apart begeleid in hun gezamenlijke stukje schooltuin.

Maar u kunt als ouder of grootouder natuurlijk ook eens op een ander moment samen met uw (klein-)kind in het tuintje werken! Dat kan ook buiten schooltijd. Dan is het wel handig zelf even wat gereedschap mee te nemen.

Er zijn ook vrijwilligers nodig die zo nu en dan kijken hoe de moestuin erbij ligt. Bij de moestuin liggen  instructievellen en een moestuinboek voor kinderen. 

Wilt u ook een keertje helpen? Wat we verwachten is vooral dat u er plezier in heeft de kinderen zo iets te leren over planten, waar ons eten vandaan komt, hoe alles groeit en bloeit. En over de zorg die het vraagt. Ervaring met moestuinieren is natuurlijk zeer welkom, maar ook als u er maar weinig van afweet: uw ervaring is al gauw genoeg om de kinderen iets bij te brengen. En er zal elke keer wel weer wat te doen zijn! We streven naar drie begeleiders per keer, dus het is ook gewoon gezellig.

En wellicht kunt u het ook vragen aan kennissen, mensen uit je vereniging, buren of vrienden die dat wel leuk vinden. Of u één keer helpt of vaker: u bent van harte welkom!

Wilt u helpen tijdens de plantdag (donderdag 24 mei)?  

Tijdens de plantdag helpen vrijwilligers de kinderen hun plantjes te planten. Wilt u hier ook bij helpen? Heel graag! U bent welkom vanaf 13.45 uur, bij de OBS Anloo. En om 15.00 uur zijn we klaar, en is de schoolmoestuin er écht!

Wilt u in onderstaand formulier aangeven op welke momenten u als begeleider beschikbaar bent.

 

 

U kunt zich ook opgeven bij Meyke Beekman, per mail via meykebeekman@yahoo.com en per telefoon of WhatsApp via 06-41306097.

Heeft u verder nog vragen in verband met de schoolmoestuin? Frank Moree is contactpersoon. Zijn email is frankmoree@gmail.com. Zijn telefoonnummer is 06-47104402.

Het wordt een mooie schoolmoestuin!

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.