Vrouwenkoor op 5 mei

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond in een vrouwenkamp op Sumatra iets bijzonders plaats. De gevangenen zochten in het kamp naar een manier om alle verschrikkingen het hoofd te kunnen bieden. Ze herinnerden zich klassieke muziekstukken maar hadden geen muziekinstrumenten tot hun beschikking. Daarom besloten ze de orkestmuziek te gaan zingen, zonder woorden. Het zogeheten stemmenorkest voerde in het kamp muziek uit van o.a. Antonín Dvořák, het Largo uit zijn Negende symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld’.

De muziek bood de vrouwen troost en kracht om te overleven. In het kader van 75 jaar bevrijding bood NPO Radio 4 in 2020 een vierstemmig vocaal arrangement aan van het Largo van Dvořák, geschikt voor een ensemble of koor met sopraan, alt,  tenor en bas. Met gratis downloadbare bladmuziek, een professionele opname van het arrangement en meezing-versies waarin steeds een andere stem is uitgelicht.

In 2020 hadden wij het plan om deze muziek met een aantal vrouwen bij de kerk uit te voeren. Vanwege Corona lukte dat niet. Nu hebben wij naar alle waarschijnlijkheid wel de gelegenheid om dit stuk uit te voeren. Daarvoor hebben wij al heel veel vrouwen enthousiast gekregen. Wil jij ook meedoen? Dat kan door je bij mij (Marijke Don) op te geven. Dan zet ik je op de maillijst waardoor je alle informatie krijgt. De uitvoering is op 5 mei om half 11. Ineke Huizing zal de inleiding verzorgen.

Joke Dorgelo is de dirigente. Zij organiseert ook nog enkele repetities in de kerk. De data hiervan volgen zo spoedig mogelijk. We verzorgen na de uitvoering voor soep en brood. In de kerk is er gelegenheid om te luisteren naar klankschalen en kunt u een tekst achterlaten op een daartoe bestemde regenboog. Wij zoeken nog enkele vrijwilligers voor de uitvoering van onze plannen. Ook hiervoor kun je je opgeven bij mij.

We hadden het plan om meer activiteiten te verzorgen maar gezien de huidige ontwikkelingen houden we het sober. We zijn wel van mening dat dit lied juist nu uitgevoerd moet worden. Het brengt hoop en troost in deze moeilijke tijden.

 

Namens het denktankje, Marijke Don, marijkedon@caiway.nl tel: 06 20976887

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.