De AED in Anloo

Wat is een AED?

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

Wanneer is een AED nodig?

Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld. Het hart kan hierdoor niet meer samentrekken en bloed rondpompen. Een AED kan een schok geven om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen.

Hoe werkt een AED?

Een AED bestaat uit 2 elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer plakt. Hierdoor kan het apparaat het hartritme beoordelen. Daarna vertelt het apparaat wat je moet doen. Je krijgt dan te horen of je moet gaan reanimeren of op de knop moet drukken om een schok toe te dienen. Het bedienen van een AED is niet moeilijk, maar het is goed om dit te oefenen.

Wie mag een AED bedienen?

Iedereen mag een AED gebruiken. Maar het is wel beter om dit te leren en te oefenen tijdens een reanimatiecursus. Je leert dan hoe een AED werkt en je oefent met het aansluiten en bedienen. Zo weet je wat je moet doen bij een hartstilstand en kun je levens redden. Meld je daarom aan voor een reanimatiecursus. Na afloop krijg je een certificaat.

Volg regelmatig een herhalingscursus. Zo fris je je kennis op en oefen je opnieuw. Er zijn speciale herhalingscursussen die minder lang duren dan een basiscursus. Als burgerhulpverlener ben je aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. Je krijgt een oproep bij een hartstilstand in de buurt. Een burgerhulpverlener is er vaak eerder dan de ambulance. Dit is belangrijk, want met de juiste hulp in de eerste 6 minuten is de kans op overleven het grootst.

Wist je dat je altijd kunt helpen?

Je kunt altijd hulp bieden bij een hartstilstand, ook zonder dat je weet waar een AED hangt.

  • Bel altijd 112 als je denkt dat iemand een hartstilstand heeft.
  • Burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer krijgen een oproep om hulp te bieden. Een deel van hen krijgt de locatie van een AED buurt en haalt die eerst op.
  • Door direct 112 te bellen komen er dus mensen in jou buurt in actie. Zo help jij mee om levens te redden!

Waar hangt de AED?

In Anloo hangt een AED in de vrij toegankelijke kapschuur van de fam. Mulder aan de Brinkstraat nr. 5.

Reacties zijn gesloten.