De AED in Anloo

Algemene informatie

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld. Het hart kan hierdoor niet meer samentrekken en bloed rondpompen. Een AED kan een schok geven om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen.

Een AED bestaat uit 2 elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer plakt. Hierdoor kan het apparaat het hartritme beoordelen. Daarna vertelt het apparaat wat je moet doen. Je krijgt dan te horen of je moet gaan reanimeren of op de knop moet drukken om een schok toe te dienen. Het bedienen van een AED is niet moeilijk, maar het is goed om dit jaarlijks te oefenen.

Wie mag een AED bedienen?

Iedereen mag een AED gebruiken. Maar het is beter om dit te leren en te oefenen tijdens een reanimatiecursus. Je leert dan hoe een AED werkt en je oefent met het aansluiten en bedienen. Zo weet je wat je moet doen bij een hartstilstand en kun je levens redden. Meld je daarom aan voor een reanimatiecursus. Na afloop krijg je een certificaat. 

Na het behalen van het certificaat meld je jezelf aan als burgerhulpverlener bij HartslagNu.nl, zodat je via je telefoon kan worden opgeroepen bij een mogelijke hartstilstand.

Een burgerhulpverlener is er vaak eerder dan de ambulance. Dit is belangrijk, want met de juiste hulp in de eerste 6 minuten is de kans op overleven het grootst.

Je kunt altijd helpen

Je kunt altijd hulp bieden bij een hartstilstand, ook zonder dat je weet waar een AED hangt.

  • Bel altijd 112 als je denkt dat iemand een hartstilstand heeft.
  • Burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer krijgen een oproep om hulp te bieden. Een deel van hen krijgt de locatie van een AED buurt en haalt die eerst op.
  • Door direct 112 te bellen komen er dus mensen in jou buurt in actie. Zo help jij mee om levens te redden!

Waar hangt de AED?

In Anloo zijn twee AED’s, verdeeld geplaatst in het dorp.  Eén AED hangt bij het dorpshuis aan de Kerkbrink, een tweede hangt aan de Annerweg nr. 23  

De AED wordt beheerd en onderhouden door de vereniging Dorpsbelangen die daarvoor de Werkgroep AED in het leven heeft geroepen. Heb je vragen over de AED of wil je een AED-cursus volgen, neem dan contact op via de mail: aeddorpsbelangenanloo@gmail.com.


Iedereen uit het dorp kan zich aanmelden om toekomstige cursussen te volgen. Je bent van harte welkom.

Reacties zijn gesloten.