Anloo, het dorp

Het dorp Anloo is gelegen ten zuiden van Zuidlaren in het Nationaal park Drentsche Aa, op de Hondsrug tussen het Evertsbos en het historisch rijke Kniphorstbos. In het dorp staan een aantal monumentale boerderijen. Tot en met 1997 was Anloo een zelfstandige gemeente, maar valt nu onder de gemeente Aa en Hunze.
De agrarische sfeer van het dorp is in de loop der jaren bewaard gebleven, maar het aantal actieve agrariërs is sterk verminderd. Het winkelaanbod is sterk gedaald, maar alle noodzakelijke voorzieningen zijn op fietsafstand vanuit Anloo bereikbaar. In het dorp zijn een hotel en een italiaans restaurant te vinden en er is een basisschool (OBS-Anloo) met regiofunctie gevestigd.
In Anloo staat het oudste stenen gebouw van Drenthe, de Romaanse Magnuskerk. Het dorp heeft dan ook een rijke historie waarin de eeuwenoude kerk nog steeds een belangrijke rol speelt. Tot de hervorming, die in Drenthe in 1598 werd doorgevoerd, was de kerk van Anloo een katholieke kerk maar is nu de ontmoetingsplaats van de hervormde gemeente van Anloo en Zuidlaren. Omdat het kerkgebouw van steen was en ruimte bood aan grotere gezelschappen, zetelde er in de middeleeuwen ook de rechtbank. Het Drentse gerechtshof in vroeger eeuwen heette de Etstoel, die drie keer per jaar bijeen kwam; twee keer in Rolde, maar op de dag van Sint Magnus in de kerk van Anloo. Eens per jaar, op de derde zaterdag in augustus, wordt er zo’n rechtszitting van de Etstoel nagespeeld. Het spel is gebaseerd op waar gebeurde feiten. Samen met het buitengebeuren rond de kerk (jaarmarkt) trekt dit spektakel jaarlijks duizenden bezoekers.

Hotel “de koningsherberg” met terras

Ondanks het feit dat het dorp in de loop der jaren niet zo veel is veranderd, is het een actief dorp met een bruisend verenigingsleven dat veel activiteiten organiseert. Via deze website kunt u kennismaken met onze verschillende verenigingen en hun activiteiten.De Vereniging Dorpsbelangen speelt hierin een coördinerende rol en vertegenwoordigt alle verenigingen en dorpsbewoners  als het gaat over zaken die direct betrekking hebben op het functioneren van Anloo als dorp.
Door zijn unieke sfeer en omgeving trekt het dorp veel wandelaars die willen genieten van de prachtige natuur en de rust die het Stroomdallandschap van de Drentse Aa biedt. De Homanshof aan de Lunsenhof vormt een uitstekend uitgangspunt voor verschillende wandelingen en fietstochten.

Reacties zijn gesloten.