VEEL TE DOEN IN DE SPEULKOEL

In de Speulkoel, het openluchttheater van Anloo, gaat het nieuwe seizoen deze maand meteen op volle kracht van start. Drie voorstellingen in één maand.

Zaterdag 7 mei, 20.00-22.30 uur: De laatste snik & Hoge nood

Toneelgroep E Poi uit Assen gaat de actualiteit niet uit de weg. Stijging van de zeespiegel, opwarming van de aarde, wat voor praktische en ethische gevolgen heeft dat? Maar eerst zal smartlappenkoor De Laatste Snik voor enige relativering zorgen.
Entree € 12,50 (vrienden speulkoel € 7,50; kinderen gratis).

 

Zondag 15 mei, 14.30-17.00 uur: Cabaret –  Jeffrey en Jasper

Jeffrey Klein Koerkamp stal al eens de show in de Speulkoel, bij het podium voor talenten. Hij wil graag méér laten zien en zal zijn vriend en collega Jasper Nieuwenhuis meenemen.
Entree € 12,50 (vrienden speulkoel € 7,50; kinderen gratis).

 

Zondag 22 mei, 14.30-17.00 uur: Verhalenvertellers

De verhalenvertellers van ‘Mien Westerkwartier’ vertellen het waar gebeurde dramatische verhaal van IJe Wijkstra. Het verhaal van een romance die onverwacht uitmondt in een dramatisch bloedbad. De verhalen worden omlijst met passende accordeonmuziek.
Entree € 12,50 (vrienden speulkoel € 7,50; kinderen gratis).

 

Voor € 12,50 wordt u Vriend van de Speulkoel. Dan hebt u elke voorstelling € 5,- korting, dus in één maand uw bijdrage al meer dan terugverdiend.
Bij de kassa kunt u voor € 12,50 een vriendenkaart aanschaffen.

Voor vragen en reserveringen mail naar: speulkoel@rondommagnus.nl.

Meer informatie en actueel nieuws is te vinden op de website: www.rondommagnus.nl/speulkoel

Het Onderduikershol in Anloo, alsof je er zelf bij was…

Het drama in de Oekraïne maakt de herdenking van de Tweede Wereldoorlog alleen maar belangrijker. Oorlog was toen en is ook nu geen ‘ver van mijn bed’ gebeuren en Historisch Anloo wil overbrengen wat de Tweede Wereldoorlog in onze eigen directe omgeving en voor onze eigen familie teweegbracht.

Het verhaal van het Onderduikershol in het Anloo laat die oorlog dichtbij zien.  Wie daar meer van wil weten kan begin mei een presentatie met onder meer 3d-filmpjes bijwonen.

De oorlog dichtbij

Dit onderduikershol in het Evertsbos, op die plek waar nu het oorlogsmonument is, was een schuilplaats voor een groep verzetshelden. Van het hol zelf en het bos dat er toen was is niet veel meer te zien. Om daar toch een goed beeld van te krijgen zijn enkele gebeurtenissen nagespeeld en met 360-gradencamera opgenomen. Met een VR-bril bekeken is het dan net of je er zelf bij bent. Je staat in het open veld van nu, bij het monument, maar je ziet de hut in het bos van toen, waar koeriers hun spullen afleveren, en je ziet ook de ontdekking door de Duitsers.

Deze maand hebben leerlingen uit Anloo en uit dorpen in de omgeving op deze manier deze gebeurtenissen meebeleefd. Ook over de bevrijdingsoperatie Amherst kregen ze uitleg. In april 1945 landden Franse parachutisten in onze omgeving, om te voorkomen dat de Duitsers bij hun aftocht bijvoorbeeld bruggen zouden vernielen. De kinderen kregen een video-opname te zien waarin Lucie Oosterhof uit Eext heel beeldend vertelt hoe zij als meisje van negen jaar meemaakte dat er midden in de nacht ineens ’s nachts een groep parachutisten voor de deur stond: een indrukwekkende gebeurtenis.

Presentaties op 2, 3 en 4 mei

Voor belangstellenden die zelf deze 3d-beelden willen zien zijn er presentaties op 2, 3 en 4 mei, in de Magnuskerk van Anloo. Daar worden de nagespeelde scenes vertoond. Er is ook een prachtige gedetailleerde maquette van het onderduikershol aanwezig, die precies laat zien hoe dit was ingericht; en het boek ‘Vergeten verzetshelden’ van Jan en Joke Benjamins over het hol en de bewoners is hier verkrijgbaar.

Deze presentaties zijn op maandag 2 mei om 19.30 uur; op dinsdag 3 mei om 15.30 uur en om 19.30 uur; en op woensdag 4 mei om 15.30 uur. Op dinsdagmiddag is er aansluitend een excursie naar het onderduikershol, op 4 mei is daar ’s avonds de dodenherdenking.  

Aanmelden kan door te mailen naar info@historischanloo.nl; met vermelding van eerste en tweede voorkeur.  Telefonisch kan ook: 06-18935832.

Vrouwenkoor op 5 mei

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond in een vrouwenkamp op Sumatra iets bijzonders plaats. De gevangenen zochten in het kamp naar een manier om alle verschrikkingen het hoofd te kunnen bieden. Ze herinnerden zich klassieke muziekstukken maar hadden geen muziekinstrumenten tot hun beschikking. Daarom besloten ze de orkestmuziek te gaan zingen, zonder woorden. Het zogeheten stemmenorkest voerde in het kamp muziek uit van o.a. Antonín Dvořák, het Largo uit zijn Negende symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld’.

De muziek bood de vrouwen troost en kracht om te overleven. In het kader van 75 jaar bevrijding bood NPO Radio 4 in 2020 een vierstemmig vocaal arrangement aan van het Largo van Dvořák, geschikt voor een ensemble of koor met sopraan, alt,  tenor en bas. Met gratis downloadbare bladmuziek, een professionele opname van het arrangement en meezing-versies waarin steeds een andere stem is uitgelicht.

In 2020 hadden wij het plan om deze muziek met een aantal vrouwen bij de kerk uit te voeren. Vanwege Corona lukte dat niet. Nu hebben wij naar alle waarschijnlijkheid wel de gelegenheid om dit stuk uit te voeren. Daarvoor hebben wij al heel veel vrouwen enthousiast gekregen. Wil jij ook meedoen? Dat kan door je bij mij (Marijke Don) op te geven. Dan zet ik je op de maillijst waardoor je alle informatie krijgt. De uitvoering is op 5 mei om half 11. Ineke Huizing zal de inleiding verzorgen.

Joke Dorgelo is de dirigente. Zij organiseert ook nog enkele repetities in de kerk. De data hiervan volgen zo spoedig mogelijk. We verzorgen na de uitvoering voor soep en brood. In de kerk is er gelegenheid om te luisteren naar klankschalen en kunt u een tekst achterlaten op een daartoe bestemde regenboog. Wij zoeken nog enkele vrijwilligers voor de uitvoering van onze plannen. Ook hiervoor kun je je opgeven bij mij.

We hadden het plan om meer activiteiten te verzorgen maar gezien de huidige ontwikkelingen houden we het sober. We zijn wel van mening dat dit lied juist nu uitgevoerd moet worden. Het brengt hoop en troost in deze moeilijke tijden.

 

Namens het denktankje, Marijke Don, marijkedon@caiway.nl tel: 06 20976887

Algemene Ledenvergadering Vereniging Dorpsbelangen Anloo

LS,

bent u ook benieuwd voor welke doelen en activiteiten uw jaarlijkse ledencontributie is ingezet en heeft u ideeën over de activiteiten voor het komende jaar die u graag wilt delen?

Kom dan op maandag 11 april 2022 naar de jaarvergadering van Dorpsbelangen Anloo.

Het bestuur van Dorpsbelangen is blij u weer uit te kunnen nodigen voor het bijwonen van de jaarlijkse  ledenvergadering.

Omdat wij onze gasten graag voldoende ruimte willen bieden treffen we elkaar deze keer om 20:00 uur in het Café Restaurant Popken-Hollander aan de Brinkstraat 7 in Anloo.

Graag zien wij u op 11 april!

Het bestuur van Dorpsbelangen Anloo

Download hier de agenda van de vergadering

Download hier het verslag van de jaarvergadering van 2021

Download hier de statutenwijziging Vereniging Dorpsbelangen Anloo

Kerkklokken voor vrede

Waarschijnlijk was het u al opgevallen: maandagavonden om 19.00 wordt de klok van de Magnuskerk geluid. De klokkenluiders van Historisch Anloo haken hiermee aan bij een landelijk initiatief. Van Zwolle tot Amsterdam, van Brielle tot Noordwijk, vanaf maandag 14 maart elke week om 19:00 uur luiden in heel Nederland de klokken voor troost, hoop en verbinding.

 

Met de afschuwelijke beelden van de oorlog in Oekraïne helder voor ogen, namen klokkenluiders door het hele land het initiatief om de klok te luiden voor de vrede. Voor de dappere mensen in Oekraïne, die strijden voor hun land. Voor de mensen die huis en haard moeten verlaten en op de vlucht zijn om zichzelf in veiligheid te brengen. Én voor de mensen van goede wil uit Rusland, die ongewild in een oorlog worden meegesleept. Voorlopig zullen klokken iedere maandagavond luiden, als teken van hoop dat we durven uitzien naar spoedige vrede voor iedereen!

 

Drenthe zet in op bos

De provincie Drenthe draagt 100.000 euro bij aan de uitvoering van “Plan Boom”.

De komende vier jaar planten Natuur en Milieufederatie Drenthe, Landschapsbeheer Drenthe en vrijwilligers onder de noemer “Plan Boom” 500.000 tot 1 miljoen bomen in Drenthe in dorpen en steden, het landschap, bedrijventerreinen en landgoederen. Zo wordt de directe leefomgeving van Drentse inwoners mooier, frisser en gezonder en wordt CO2 vastgelegd. De initiatiefnemers van Plan Boom richten zich in eerste instantie op Drentse particulieren die graag bomen of bos willen planten op hun eigen terrein. Op deze manier wordt CO2 vastgelegd en wordt door de organisatie en deelnemers een bijdrage geleverd aan de biodiversiteit, landschap en aan leefbaarheid in Drenthe. Met de bijdrage van de provincie Drenthe kunnen vijftien projecten ondersteund worden.

Waarom meer bomen?

  • Bomen halen CO2 en fijnstof uit de lucht
  • Bomen dragen bij aan een gezonde en schone omgeving
  • Bomen zijn goed voor de biodiversiteit
  • Bomen versterken het Drentse landschap: denk aan houtwallen en -singels
  • Bomen brengen schaduw, verkoeling en nemen water op
  • Bomen en hun bloesems leveren voedsel voor ons én veel dieren
  • Wil je informatie over het planten en onderhouden van bomen? Klik dan hier.
  • Wil je meer weten over Drentse bomen en struiken? Klik dan hier.
  • Wil je fruitbomen planten? Lees dan de fruitboomvisie van Landschapsbeheer Drenthe

Meer info vindt u op de website van Landschapsbeheer Drenthe en Natuur en milieufederatie Drenthe.

Breng, ruil of haal zaden bij de minibieb

De minibieb in het fietsenhok naast de kerk is in een nieuw jasje gestoken en we starten op proef een zaden(mini)bieb. Heb je meer zaden gekocht of geoogst dan je gaat zaaien? Kom langs en ruil of doneer een deel aan de zadenbieb. Ook als je geen zaden hebt om te ruilen, mag je zaden voor eigen gebruik (gratis) meenemen. Ze zijn verpakt in kleine zakjes. Je kunt zaden doneren door deze in een zakje of bakje in het daarvoor bestemde mandje te leggen dat ook bij de minibieb staat. Vermeld erbij om welke plant het gaat en wanneer je het zaad hebt geoogst. Wij doen ze dan weer in kleine zakjes voor de liefhebbers.

 

Veel lees en tuinplezier.

Voor vragen kun je terecht bij Janny Scholtens (0639616244) of Brigitte Damen (0683895978)

Energie besparen was nog nooit zo makkelijk

Wilt u een lagere energierekening, meer comfort en een gezonder leefklimaat in huis? Meld u dan aan voor een gratis energiescan via energiecoach@aaenhunze.nl. Een energiecoach komt dan bij u langs voor een advies op maat. Een online afspraak is ook mogelijk. Zowel huurders als woningeigenaren kunnen zich opgeven. De energiecoach brengt met u energiebesparende maatregelen in kaart waar u zelf mee aan de slag kan gaan of die tegen lage kosten door anderen kunnen worden uitgevoerd.

De energiecoach neemt een uitgebreide checklist met u door met maar liefst 63 tips om energie te besparen. Wist u bijvoorbeeld dat u wel 80 euro per jaar kunt besparen als u de temperatuur van uw cv-water verlaagt naar 60-70 graden Celsius?

Douche-timer
Verder kijkt de energiecoach naar mogelijkheden voor isolatie en de mogelijkheden om duurzame energie op te wekken, zoals zonne-energie. Ook bespreekt de energiecoach met u het energieverbruik van apparaten, het soort verlichting en gedrag: zo levert korter douchen een besparing op van tientallen euro’s per jaar. Een douche-timer kan helpen de douche-tijd te verkorten.

Tot slot kijkt de energiecoach naar het leefklimaat in uw woning. Op de CO2-meter die de energiecoach bij zich heeft, is te zien of u voldoende ventileert in uw woning. U krijgt tips om de lucht in uw huis gezond te houden, zoals ’s avonds en ’s ochtends 15 minuten ventileren om vochtige lucht af te voeren.

Dikkere portemonnee
Op de checklist staat hoeveel euro’s u per maatregel bespaart. Opgeteld kan het dit oplopen tot honderden euro’s. Goed voor uw portemonnee en ook nog eens goed voor het klimaat.

De energiecoaches zijn vrijwilligers die informatie geven zonder commercieel oogmerk. De coaches zijn inwoners van de gemeente Aa en Hunze die andere inwoners graag willen bijstaan bij energiebesparende maatregelen. Alle 13 energiecoaches hebben een uitgebreide training gevolgd.

Wilt u ook zo snel mogelijk die energierekening omlaag? Geef u dan vandaag nog op via energiecoach@aaenhunze.nl. Tientallen inwoners gingen u voor.

De thermostaat overdag een graadje lager en ’s nachts verder omlaag scheelt al gauw tientallen euro’s per jaar

Welkom in 2021

De coronacrisis heeft alle activiteiten in het dorp tijdelijk stil gelegd. Er is daardoor weinig nieuws te melden. Even geen bijeenkomsten in het dorpshuis, geen nieuwjaarsreceptie, geen gezamenlijke koffie op een terras of een biertje aan de stamtafel; dus ook even geen dorpsnieuws.

Maar we gaan vol vertrouwen het nieuwe jaar in, waarbij Anloo groen kleurt en de geur van verse bladeren en talrijke bloemen uit de omgeving ons weer tegemoet treedt. Waneer de eerste activiteiten weer gaan plaats vinden is op dit moment niet te voorspellen maar wij houden u via de website van Anloo-info op de hoogte van alle relevante ontwikkelingen in en rond het dorp.

Bezoek deze website dus regelmatig en raadpleeg de agenda; blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws op de inlogpagina of onder de knop Kennisgeving. Bent u nog niet ingeschreven voor de attenderingsservice van Anloo-info doe dat dan nu. Dan mis je niets.

Anloo-info wenst u een mooi en ontspannen 2021.

Webmaster Anloo-info

Meld u hier aan voor de attenderingsservice

Ik ontvang graag een email wanneer er een belangrijk bericht is geplaatst.
 

Gelockt in Anloo

Een zonnetje verlicht een grafheuvel in het bos,
een diversiteit aan vogels zoekt voedsel in het mos.
Geen idee waarom ze nog niet naar het zuiden gaan.
Net als wij genieten zij van het rustig Anloose bestaan.

Het lijkt lente, zo warm, bijna zomer, maar dat is het niet.
Nee, het is werkelijk al weer de periode van Sint en Piet.
Cadeautjes, samenzijn, verrassingen vermomd met een goed gedicht.
Helaas, het zijn mooie herinneringen, want Covid19 heeft heel wat aangericht.

Het jaar 2020 schrijft geschiedenis en zal niet snel worden vergeten.
Er bereikte ons een virus uit het verre oosten en dat hebben wij geweten.
Geen zomerfeest dit jaar, en ook geen zoektocht met de fiets,
geen stekjesmarkt van de dames, nee, er was aan festiviteiten werkelijk niets.

De betekenis ‘lockdown’, was bekend vanuit de financiële economie.
Maar onze huishoudens trof het in deze allesverwoestende pandemie.
Wat moesten wij wennen aan al die maatregelen en protocollen.
Nee, serieus, groot en klein moesten er aan: er viel écht niet mee te sollen.

Mondkapjes, polyester om de vingers en alles wordt ontsmet met alcohol.
Geen horeca, hotel, bibliotheek of kerkbezoek; nee, het is even uit met de lol.
In huis, werkend, hobbyend, sportend of anderszins aan een bezigheid,
was het aangenaam, konden wij onze energie wellicht in een verbouwinkje kwijt?

Of de tuin onderhouden en als die klaar was aan het werk voor de buurt?
Een extra impuls kreeg de schoolmoestuin; er werd geen kracht voor ingehuurd.
Elke dinsdagmiddag werd er hard in gewerkt en ook de kinderen deden mee.
Groenten, kruiden en bloemen zijn er gekweekt en tot slot een kopje thee.

Er werden plannen ontwikkeld, camping Anloo werd op papier gerevitaliseerd.
Woonwensen Raatakkers staan op papier en de belangstelling is geïnventariseerd.
De lockdown maakt sommigen eenzaam, anderen creatief of moe door het gemis;
gebrek aan fysiek contact laat ons skypen, facetimen… blij dat er glasvezel is!

De website voor het dorp werd eens flink onder handen genomen,
zodanig geüpdatet en vernieuwd dat er hopelijk veel bezoekers komen.
Als de lockdown ons binnen houdt, gaan we veel vaker op internet kijken,
dus hoopt de vereniging Dorpsbelangen u via de website goed te bereiken.

We houden ons voorlopig nog even aan de regels en vieren Sint virtueel..?
Ook al is de tuin klaar en de verbouwing af, ik zorg dat ik mij niet verveel.
De buren helpen , wandelen of fietsen is een mooie vorm van vertier.
En precies daarom, om solidair te zijn met ons, blijven de vogels dit jaar hier.

De vereniging Dorpsbelangen Anloo wenst u prettige feestdagen.