Zon, warmte en duurzame energie….

Waar de meeste verenigingen in Anloo een zomerstop hebben, brengt ‘Anloo vergroent’ een speciaal zomernummer uit van de nieuwsbrief. Na weken van zon, warmte en droogte kun je je nauwelijks voortellen dat straks de verwarming weer aan moet om er lekker warm bij te zitten. Voortbordurend op de bijeenkomst in mei wordt in dit zomernummer extra informatie gegeven over energiebesparing en duurzame energie. Belangstellenden worden uitgenodigd om deel te nemen aan de collectieve aanschaf van zonnepanelen en/of warmtepompen. Ook wordt verslag gedaan van de voortgang van de dorps-schoolmoestuin en het enthousiasme waarmee de kinderen van OBS Anloo in de tuin hebben gewerkt.

Klik hier om de nieuwsbrief te downloaden

Juni-nummer van Dorpsnieuws staat op de site

Er staat weer een nieuwe uitgave van Dorpsnieuws op de site. In dit juni-nummer o.a. aankondigingen van diverse evenementen, een terugblik op de fietstocht op hemelvaartsdag, en nieuws van OBS Anloo. Het zomerseizoen is nu begonnen en het meeste verenigingsleven ligt even stil. Het volgende nummer verschijnt rond 1 september. Volg de website voor actueel nieuws een aankondigingen van activiteiten.

Klik hier om naar het juni-nummer van Dorpsnieuws te gaan

Eststoel Anloo zoekt beheerder voor de website

Sinds dertig jaar organiseren inwoners van Anloo en omliggende dorpen op de derde zaterdag van augustus de Etstoeldag. Centraal staat de opvoering van een authentieke rechtszitting in de kerk en een jaarmarkt met veel handel, muziek en eten en drinken dat in de 17e eeuw ook werd genuttigd. Het evenement wordt door zo’n 300 vrijwilligers gerund en elk jaar levert dat een bedrag op voor het onderhoud van de Magnuskerk.

Oproep
Vele jaren heeft Pim Zaalberg belangeloos de website van de Etstoel beheerd. Hij legt deze functie neer. Dit jaar is de website www.etstoelanloo.nl vernieuwd. We zijn nu op zoek naar een vrijwilliger die de nieuwe website wil beheren.
De tijdbesteding om de website up-to-date te houden schatten we in op één tot enkele uren gemiddeld per week, afhankelijk van de tijd van het jaar. 

Heb je interesse of wil je meer informatie, neem dan contact op met Jeannette Ramaker via e-mail etstoel.anloo@hotmail.com

Schoolmoestuin OBS Anloo van start – begeleiders gevraagd

Een moestuin op school brengt kinderen in contact met de natuur, de aarde, de echte wereld. En het laat hen zien waar hun eten vandaan komt. Want hoe plantjes groeien leer je bij voorkeur in het echt en niet uit een boekje of door een filmpje op de computer. Kinderen leren verantwoordelijk zijn omdat ze ergens voor moeten zorgen. En wist je dat kinderen zich op schoolpleinen met groen (bomen, gras, aarde, struiken en een moestuintje) prettiger en veiliger voelen, minder pesten en gepest worden en ook nog eens beter leren? Het planten van een zaailing doet kinderen beseffen hoe belangrijk het is om die natuur te beschermen; voor de groei van planten is immers schone grond en water nodig. Bovendien gaan kinderen met een moestuin vanzelf gezonder eten. Ieder kind wil haar of zijn zelfgekweekte radijsjes, sla en tomaatjes wel proberen!

Genoeg redenen dus voor een echte OBS-Anloo moestuin! De schoolmoestuin is een samenwerkingsproject tussen OBS Anloo, het project Samen leren van Elsje Zaalberg, stichting Anloo Vergroent, de Werkgroep School en vrijwilligers uit de dorpen.

De kinderen van groep 1, 2 en 3…

krijgen gezamenlijk een tuintje en worden begeleid door de juf, onder schooltijd.

De kinderen van groep 4 tot en met 8

zijn ieder verantwoordelijk voor hun tuintje en leren dus zo hoe het werkt in de natuur. Elk tuintje is 60×90 cm. Als ze willen kunnen ze ook met z’n tweeën twee tuintjes nemen.

Gereedschap

De school heeft voldoende tuingereedschap, dus daar is voor gezorgd. Maar mocht u nog wat tuingereedschap over hebben, is het zeker welkom. Zo zou een goede spade nog wel handig zijn, wat extra schepjes en harkjes, en een paar gieters.

Start van de schoolmoestuin

Op donderdag 24 mei tussen 14.00 en 15.00 uur is het plant-dag en gaat de schoolmoestuin van start.  De kinderen krijgen uitleg over de moestuin door Frank Moree, een nieuwe inwoner van Anloo. Dan worden de plantjes geplant, met hulp van vrijwilligers uit de dorpen en (groot)ouders. De plantjes zijn zo gekozen dat ze tussen 24 mei en half juli nog een lekkere oogst kunnen geven.

De plantjes worden vóór het begin van de zomervakantie (de vakantie begint op 21 juli) geoogst en dan wordt er door een groepje kinderen gekookt. Daar krijgt u later meer over te horen!

Wat we verwachten van de kinderen: (groep 4 tot en met 8)?

Als je een tuintje hebt, is het belangrijk dat je er goed voor zorgt. Het is de bedoeling dat je elke maandag en donderdag ongeveer een half uurtje in je tuintje werkt ergens tussen de middag (tussen 12.00 en 13.00 uur). Er zijn dan ook mensen die je erbij helpen. Op de andere dagen kun je even kijken of alles goed gaat en misschien even water geven als het nodig is. En misschien vind je het leuk ook eens samen met je moeder of vader, of je opa of oma in je tuintje te werken!

Ook krijg je een plantje mee naar huis. Daar kun je thuis voor zorgen, en bijhouden – op je eigen manier – hoe het plantje groeit. Dat kun je zo creatief doen als je zelf wilt! Je mag ook met z’n tweeën een tuintje doen. Dan krijgen jullie samen twee stukjes tuin.

Wat we verwachten van de ouders?

Van u als ouder verwachten we dat u belangstelling toont voor hoe het met het tuintje van uw kind gaat en regelmatig eens mee gaat kijken. Ook betekent het dat uw kind als het meedoet elke maandag en donderdag totaan de zomervakantie tussen de middag een half uurtje in haar of zijn tuintje werkt. Dan weet u ervan. We willen vragen of u als ouder eens per maand aanwezig kunt zijn als begeleider: een uurtje, van 12 tot 13 uur op de maandag of de donderdag.

Begeleiders gevraagd

Van 24 mei tot 21 juli is er op twee momenten in de week begeleiding nodig bij de schoolmoestuin door vrijwilligers (ouders, grootouders, en dorpelingen). Dit is op de maandagen en de donderdagen tussen 12.00 en 13.00 uur. Dan werken de kinderen in hun tuintje en krijgen ze uitleg en hulp van de begeleiders. En dan hebben we het over de kinderen vanaf groep 4; de jongste kinderen worden apart begeleid in hun gezamenlijke stukje schooltuin.

Maar u kunt als ouder of grootouder natuurlijk ook eens op een ander moment samen met uw (klein-)kind in het tuintje werken! Dat kan ook buiten schooltijd. Dan is het wel handig zelf even wat gereedschap mee te nemen.

Er zijn ook vrijwilligers nodig die zo nu en dan kijken hoe de moestuin erbij ligt. Bij de moestuin liggen  instructievellen en een moestuinboek voor kinderen. 

Wilt u ook een keertje helpen? Wat we verwachten is vooral dat u er plezier in heeft de kinderen zo iets te leren over planten, waar ons eten vandaan komt, hoe alles groeit en bloeit. En over de zorg die het vraagt. Ervaring met moestuinieren is natuurlijk zeer welkom, maar ook als u er maar weinig van afweet: uw ervaring is al gauw genoeg om de kinderen iets bij te brengen. En er zal elke keer wel weer wat te doen zijn! We streven naar drie begeleiders per keer, dus het is ook gewoon gezellig.

En wellicht kunt u het ook vragen aan kennissen, mensen uit je vereniging, buren of vrienden die dat wel leuk vinden. Of u één keer helpt of vaker: u bent van harte welkom!

Wilt u helpen tijdens de plantdag (donderdag 24 mei)?  

Tijdens de plantdag helpen vrijwilligers de kinderen hun plantjes te planten. Wilt u hier ook bij helpen? Heel graag! U bent welkom vanaf 13.45 uur, bij de OBS Anloo. En om 15.00 uur zijn we klaar, en is de schoolmoestuin er écht!

Wilt u in onderstaand formulier aangeven op welke momenten u als begeleider beschikbaar bent.

 

*
*

 

U kunt zich ook opgeven bij Meyke Beekman, per mail via meykebeekman@yahoo.com en per telefoon of WhatsApp via 06-41306097.

Heeft u verder nog vragen in verband met de schoolmoestuin? Frank Moree is contactpersoon. Zijn email is frankmoree@gmail.com. Zijn telefoonnummer is 06-47104402.

Het wordt een mooie schoolmoestuin!

Schoolmoestuin: nieuwe data!!

De puzzelstukjes om de schoolmoestuin voor elkaar te krijgen beginnen in elkaar te passen. En dat is mooi! Wel zijn er een paar dingen aangepast:

De geplande bijeenkomst (uitleg over het moestuinproject) op 15 mei gaat NIET door.

In plaats daarvan krijgen de ouders een brief met informatie mee en wordt er op de plantdag  zelf uitleg gegeven. Ook komt er binnenkort op de website van anloo-info.nl alle informatie te staan.

De plantdag is verschoven van 17 naar donderdag 24 mei van 14.00  tot 15.00 uur. We hebben in verband met de meivakantie een weekje extra nodig om alles goed voor elkaar te krijgen, ook met school, ouders en vrijwilligers. Voor het planten is alle hulp welkom, dus meld u aan via meykebeekman@yahoo.com of via telefoon of WhatsApp: 06-41306097. Dan weten we op hoeveel hulp we kunnen rekenen! 🙂

Oproep: Heeft u tuingereedschap over zoals scheppen, kleine schepjes, spades, harken, schoffels, gieters, tuinslang etc.? Dat kunnen we dat goed gebruiken voor de schoolmoestuin. Dus graag inleveren op OBS Anloo. Alvast dank!

Mei-nummers Dorpsnieuws en Anloo Vergroent

Het mei-nummer van Dorpsnieuws is uit en staat weer op de site. In dit nummer onder meer foto’s van het enorme paasvuur van dit jaar, en aankondigingen van diverse evenementen, zoals de dodenherdenking van 4 mei, de start van de schoolmoestuin en de open boerderijdag op 21 mei bij de familie Speelman. 

Ook is er weer een nieuwsbrief verschenen van Anloo Vergroent. Dit keer veel informatie over energiebesparen en de aankondiging van de startbijeenkomst over dit thema op woensdagavond 23 mei in de Magnuskerk.

Klik hier om naar de mei-uitgave van Dorpsnieuws te gaan.

Klik hier om de mei-nieuwsbrief van Anloo Vergroent te downloaden.

Uitnodiging Koningsspelletjes

Op donderdag 26 april gaan we leuke oranje-activiteiten organiseren voor de kinderen op OBS Anloo: Koningsontbijt, spelletjes, sportactiviteiten en pannenkoeken bakken. We nodigen alle dorpsgenoten, ouders, oma’s en opa’s uit voor koffie/thee met iets lekkers vanaf 10.30 uur. Voor de volwassenen is er weer een oranjequiz!! De activiteiten in de ochtend sluiten we af met soep en een broodje om 12 uur. Ook hiervoor bent u van harte uitgenodigd!

Het Oranjecomité

Symposium 100 eeuwen begraven rond Anloo

© Klaas van Slooten, bno

Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek ‘100 eeuwen begraven rond Anloo’ organiseert de Vereniging Historisch Anloo op vrijdag 25 mei a.s. een symposium in de Magnuskerk. Het boek is tot stand gekomen onder redactie van Lukas Hoven, Albert Hovius en Sonja van der Meer en telt 150 bladzijden. Het boek is rijk geïllustreerd en bevat veel kaartmateriaal van begraafplaatsen uit de prehistorie, de middeleeuwen en daarna.

 

 

 

 

 

Het programma van het symposium ziet er als volgt uit:

13.30 uur                     Inloop met koffie/thee

14.00 – 14.05              Welkom en opening door Albert Hovius

14.05 – 14.30              Prof. Dr. Bart Ramakers (Hoogleraar Oude Nederlandse Letterkunde,

                                      RUG), over het thema: “ Beheer en in stand houden van begraafplaatsen”

14.35 – 15.00              Dr. Wim Cappers, publicist, over het thema: “ Symboliek door de eeuwen heen”

15.05 – 15.20              Drs. Hein Klompmaker. (Directeur Hunebedcentrum Borger), over het thema:

                                      “Hunebedden, meer dan een graf”

15.25 – 15.30              Uitreiking eerste exemplaar van het boek “100 Eeuwen begraven rond Anloo” aan

                                      Mr. Cees Bijl, gedeputeerde Provinciale Staten in Drenthe

15.30 – 15.55              Afsluiting

15.55 – 16.00              Vertrek naar Begraafplaats Anloo, rondleiding

17.00                            Einde bijeenkomst

De toegangsprijs is € 15, inclusief een exemplaar van het boek! De sluitingsdatum voor inschrijving is 18 mei a.s., en dat is ook de datum waarop het inschrijfgeld moet zijn overgemaakt op rekeningnummer NL50 RABO 0159 9417 76 t.n.v. Vereniging Historisch Anloo.

 

Klik hier om naar het inschrijfformulier te gaan.

(U wordt dan doorgeleid naar de website van Vereniging Historisch Anloo)

 

Na 25 mei is het boek verkrijgbaar bij: