Glasvezel in Anloo – stand van zaken

Twee jaar na de lobby om glasvezel aan te leggen in Noordoost Drenthe, zijn bijna alle glasvezelkabels in Anloo gelegd.
Bij 95 % van de dorpsgenoten die een abonnement hebben afgesloten is de huisaansluitingen gerealiseerd. Dat wil zeggen dat het aansluitpunt in de woning is aangebracht, getest en goedgekeurd. Elke abonnee heeft het installatiepakket (glasvezelmodem en tv-ontvanger) van zijn provider ontvangen.

Aansluiting in huis
De volgende stap is:
– het aansluiten van het modem op het aansluitpunt,
– het instellen van wifi en internet,
– het aansluiten van het kastje voor de interactieve tv.

Bij het aansluiten van de televisie(s) kan de bestaande coaxkabel niet worden gebruikt. Elke tv vereist een eigen ontvanger, die moet worden aangesloten op het modem m.b.v. een utp-kabel. Daardoor ontstaan er in sommige huizen nogal wat aanpassingen. Het vervangen en/of aanleggen van de kabels moet door de bewoner zelf worden geregeld.

Het aansluiten van het modem wordt gratis gedaan door een monteur van Guidion. Guidion is echter slecht bereikbaar; de oproep om digitaal een afspraak te maken geeft geen resultaat. Pas na 4 tot 6 weken wordt je gebeld om een afspraak te maken voor de installatie.

Wil je sneller aangesloten worden dan kun je er voor kiezen om zelf de installatie te doen of dit te laten doen door een computerservice bedrijf (tegen betaling). Met de computershop in Annen (Pc Service Direct) zijn goede ervaringen opgedaan. Maar het aansluiten kan ook eenvoudig zelf worden gedaan m.b.v. de bijgeleverde installatiehandleiding. Hierbij word je stap voor stap door de installatieprocedure geleid.

De eerste ervaringen met de glasvezelverbinding in ons dorp zijn goed; het levert een snel en stabiel internet en een haarscherp tv-beeld.

Signaalsterkte modem/router
De signaalsterkte (het bereik) van het geleverde wifi-modem is zwak en onvoldoende om een stabiele wifi-verbinding in het gehele huis te verzorgen.

Om dit op te lossen moet een apart “multiroom wifi-systeem”, kortweg mesh,  worden aangeschaft. Deze systemen werken met meerdere wifipunten die je, zonder kabels, door je huis verspreidt. De Deco M5 (of M4) van het merk TP-Link is daarvoor een goed systeem. Het is technisch geschikt, eenvoudig te installeren en heeft een goede prijs-prestatieverhouding. Bovendien wordt hij door de provider ondersteund (zie:  https://www.tp-link.com/nl/www.decowifi.nl/). Uw provider biedt de M5 aan tegen een gereduceerde prijs van € 129,-.

Dit Deco-systeem dient dus in de eerste plaats om de dekking van wifi in iedere hoek van het huis te garanderen. Er zijn echter meer mogelijkheden met dit systeem: ook een tv-ontvanger kan op deze manier worden aangesloten. Bijvoorbeeld daar waar het aanleggen van een utp-kabel geen optie is. Hier zijn inmiddels goede ervaringen mee opgedaan.

Persoonlijk account
Voor het beheren van uw instellingen en voor het bestellen van aanvullende apparatuur en diensten is er op de website van de provider een persoonlijke servicepagina gemaakt: ‘Mijn Caiway (Delta)’. Het maken van een account doe je met de gegevens die per brief van de provider zijn ontvangen. Handig om te weten: je gebruikersnaam is je klantcode. Die vind je in alle correspondentie.

Mobiel tv kijken
De provider levert standaard bij het abonnement een tv-app waarmee je alle uitzendingen interactief kunt bekijken op tablet of telefoon. Heel handig, zo heb je op elke plek de beschikking over tv. Even inloggen, en je kunt kijken. Met een mediaspeler, zoals Google Chromecast of Apple TV, kun je deze beelden desgewenst streamen naar een tv-scherm.

Toch nog vragen?
Omdat blijkt dat er in het installatietraject veel stappen zijn die vragen oproepen en omdat de providers slecht of niet bereikbaar zijn, verwijzen wij je naar de website van Gasteren waarin een duidelijk beeld wordt geschetst van de problematiek rond het aansluiten op het glasvezelnetwerk van Delta Fiber Networks via de providers Caiway of Delta.

Link: https://ingasteren.nl/gasteren-op-glas-eindelijk/

 

Fietspaden krijgen opknapbeurt

De provincie Drenthe streeft ernaar om dé fietsprovincie van Nederland te worden.
Die titel had de provincie ooit, maar raakte die helaas kwijt.

Het fietspad Anloo – Eext na een flinke regenbui.

Om deze eervolle vermelding wederom te verkrijgen heeft de provincie onder de noemer “Kwaliteitsimpuls Fietsinfrastructuur Drenthe” plannen ontwikkeld voor kwaliteitsverbetering, versterking én het in stand houden van het fietspadnetwerk. Vooral de fietspaden van de gemeente Aa en Hunze krijgen een opknapbeurt.  

Ter bevordering van het recreatief en sportief gebruik is het wenselijk dat deze slag wordt gemaakt. Daarbij is ook rekening gehouden met het feit dat onze kinderen via deze paden naar school fietsen en dat steeds meer bewoners de fiets voor woon-werkverkeer gebruiken.

Zoals u weet heeft de vereniging Dorpsbelangen regelmatig contact met de gemeente Aa en Hunze. Na intensief contact met de ambtenaar van Verkeer en Vervoer over de verkeersveiligheid en de kwaliteit van de voorzieningen, is recent gebleken dat in het kader voor voornoemde plannen de de fietspaden Anloo – Eext (zandpad/Evertsbos) en Anloo – Annen (Strubben/Kniphorstbos) worden aangepakt.

De bedoeling is om beide fietsroutes over de gehele lengte te voorzien van een betonverharding met een breedte van 2 meter.

De werkzaamheden beginnen al in november/december van dit jaar.

Wij zijn benieuwd hoe een en ander vorm gaat krijgen en houden vinger aan de pols.

Dorpsbelangen Anloo.

 

Vergadering Dorpsbelangen Anloo

Maandag 16 november as. om 20.00 uur vindt de maandelijkse vergadering van de Vereniging Dorpsbelangen Anloo plaats. In verband met huidige corona-maatregelen vergaderen wij digitaal.
Het eerste half uur is zoals gewoonlijk openbaar. Wilt u hier (digitaal) gebruik van maken, stuur dan een mail naar: dorpsbelangenanloo@gmail.com.
U ontvangt dan van ons een link om aan te schuiven.

Dorpsbelangen Anloo.

Benefietconcert in de Magnuskerk

In deze Coronatijd snakken velen naar het moment dat er weer naar muziek geluisterd kan worden; en als het enigszins kan ook nog in een mooie omgeving. Dat kan! Op vrijdagavond 18 september a.s.  is er een benefietconcert, onder de titel ‘Music for kids Namibia’ in de Magnuskerk in Anloo. Vanwege de coronamaatregelen biedt het schip van de kerk slechts plaats aan 36 bezoekers; daarom wordt het concert 2 keer gespeeld op die avond. U kunt zich via de hieronder staande link aanmelden voor de eerste sessie, die duurt van 19.00 uur – 20.00 uur, of voor de tweede sessie van 20.30 uur – 21.30 uur.

De entree bedraagt € 10,-; over te maken op bankrekening:  NL04ABNA0489583156. Aanmelding via de link: https://forms.gle/WtoADF2WgnBa7mwcA

De drie musici Caroline Babenderderde (viool), Enne Feenstra (trombone) en Maarten Jansen (altviool) brengen een programma met werken van Pachelbel tot en met tangomuziek van Angel Villoldo, Vedani en Gardel.

Namibië en Nederland, … bijna 10.000 km van elkaar verwijderd! “Muziek is een universele taal, die mensen uit alle culturen dichter bij elkaar brengt”. Graag lichten de musici toe hoe nauw ze aan elkaar verwant zijn. Vorig jaar maakten ze samen een indrukwekkende muzikale reis om kinderen daar te helpen hun muzikale dromen waar te maken. Een half jaar later ging Caroline nogmaals in haar eentje.

De opbrengst van deze avond komt ten goede aan muziek-materialen en -instrumenten voor de Kunstencentra in Namibië en het realiseren van muziekvoorstellingen in de SOS Kinderdorpen Windhoek, Tsumeb en Ondangwa.

Dorpsbelangen zoekt bestuursleden

 

De Vereniging Dorpsbelangen Anloo is een vereniging die zich bezig houdt met diverse zaken in en rond Anloo, zoals wonen, openbaar vervoer, milieu en natuur en contact met de gemeente Aa en Hunze.
Binnen het vijf-koppige bestuur zijn de taken goed verdeeld, zodat elk lid jaarlijks een gelijkwaardige bijdrage levert.

Statutair is vastgelegd dat geen van de bestuursleden langer dan twee termijnen van drie jaar zitting heeft. Derhalve treden in maart 2021 de voorzitter en één bestuurslid af.

Voorzitter

Heeft u ‘feeling’ met ons mooie dorp Anloo en haar groene omgeving? Bent u de motivator tijdens de maandelijkse vergaderingen of tijdens groepsactiviteiten in het dorp, en delegeert en inspireert u graag? Ziet u niet op tegen een goed gesprek met met de wethouder, burgemeester of een andere contactpersoon van de gemeente Aa en Hunze en is het schrijven of geven van een reactie op een inspraakronde namens de bewoners/bestuur een peulenschil? Dan bent u wellicht de geschikte kandidaat voor de functie van voorzitter van de vereniging.

Bestuurslid

Heeft u graag wat tijd over voor het mooie Anloo en haar bewoners? Heeft u oog voor de omgeving en ziet u niet op tegen het organiseren en/of bewaken van het paasvuur, het meedenken over dorpsactiviteiten of het oplossen van vraagstukken met betrekking tot de omgeving van Anloo? En bent u tot slot behendig met de computer, zodat u de secretaris waar nodig kunt helpen bij het notuleren van een vergadering? Dan bent u wellicht het bestuurslid dat wij zoeken om medio 2021 zitting te nemen in het verenigingsbestuur.

Vragen of interesse?

Het huidige bestuur kijkt uit naar uw reactie, maar realiseert zich dat er vragen kunnen zijn. Schroomt u niet om die aan ons te stellen. Dat kan via het secretariaat:
Tel: 0592271387 of  0621910145, e-mailadres: dorpsbelangenanloo@gmail.com.

School moestuin

Iedere dinsdagmiddag van 14.30 uur tot 15.30 uur zijn wij aanwezig in de moestuin achter de school.
Je bent van harte welkom om eens langs te komen, om kennis, plantjes of oogst te delen, of gewoon een kijkje te nemen.
We hopen dat ook de kinderen, als ze niet op vakantie zijn, langskomen (met papa, mama, opa of oma) om te oogsten uit hun tuin.

Wij zorgen voor een kopje thee.

De moestuingroep.

 

Contributie Vereniging Dorpsbelangen Anloo

De Vereniging Dorpsbelangen Anloo is een vereniging die zich bezig houdt met diverse zaken in en rond Anloo, zoals wonen, openbaar vervoer, milieu en natuur, contact met de gemeente Aa en Hunze etc. Daarnaast organiseert de vereniging het paasvuur, regelt het onderhoud van de centrale AED, beheert zij de website anloo-info.nl en de uitgifte van het dorpsnieuws.

De verenging kan niet bestaan zonder de bijdrage van de inwoners, vandaar dat wij aan elke inwoner een vrijwillige bijdrage vragen van € 10,00 per jaar.

Begin september wordt de jaarcontributie 2020 van uw bankrekening afgeschreven. Tenminste, als u een via een automatische incasso hiertoe een machtiging heeft afgegeven.

Bent u nieuwe inwoner van Anloo en wilt u automatisch de vereniging Dorpsbelangen steunen? Dat kan, als u hier het machtigingsformulier invult en mailt aan het secretariaat via dorpsbelangenanloo@gmail.com.

U begrijpt dat in tijden dat er strikte corona-maatregelen van kracht zijn, wij liever niet aan de deur komen maar dat de voorkeur uitgaat naar het voldoen van contributiegelden via een automatische incasso.

Oud papier

Zoals in het Dorpsnieuws aangekondigd, gaan ouders van OBS Anloo op maandag 29 juni as. vanaf 18.30 uur weer oud papier ophalen in Anloo. Zware of grote dozen worden meestal met z’n tweeën in de kraakwagen gegooid. In verband met de maatregelen door het corona-virus kan dat nu niet!

Zou u er voor willen zorgen dat de dozen niet te zwaar zijn en door 1 persoon in de kraakwagen gegooid kunnen worden. Dozen die toch te zwaar zijn, laten wij staan!

Alvast bedankt voor uw medewerking.

Na de vakantie wordt het oud papier weer gehaald op maandag 24 augustus 2020.

OR OBS Anloo

Corona-veilig recital in De Speulkoel Anloo

In februari van dit jaar, toen de Coronapandemie was uitgebroken, werden er strenge maatregelen genomen om verdere verspreiding zo goed mogelijk te voorkomen. Voor velen, maar zeker ook voor professionele artiesten, had dit enorme gevolgen. Alle evenementen werden verboden en optredens voor publiek, hun passie, waren in één klap onmogelijk. En hun inkomsten vielen compleet of grotendeels weg. Ook stichting Rondom Magnus zag zich genoodzaakt het gehele zomerprogramma in De Speulkoel in Anloo te schrappen, in nauw overleg met alle gecontracteerde groepen en gezelschappen.

Maar waar een wil is, is een weg: op beperkte schaal blijkt het toch mogelijk om te kunnen optreden mèt inachtneming van de veiligheidsrichtlijnen. We zijn heel blij dat we in openluchttheater De Speulkoel zo’n mogelijkheid hebben gevonden. Met drie musici op het ruime podium en met een beperkt aantal bezoekers kan de 1,5 meter richtlijn goed worden gerespecteerd.

Op donderdagavond 2 juli wordt een recital verzorgd door een trio, bestaande uit de violisten Caroline Babendererde en  Roswitha Devrient en altviolist Maarten Jansen. Op het programma staan werken van onder meer Vivaldi, Pachelbel en Dvorak. Het programma begint om 19.30 uur en duurt een uur.

Caroline Babendererde

U kunt plaatsen reserveren voor dit bijzondere recital door uiterlijk dinsdagavond 30 juni een mail te sturen aan info@rondommagnus.nl, met uw naam, adres en telefoonnummer. In verband met de geldende beperkingen mogen we maximaal vijftig toeschouwers toelaten. U krijgt een bevestiging van uw aanmelding, met verdere aanwijzingen omtrent parkeergelegenheid etcetera. Er is géén geen catering en er zijn geen toiletten aanwezig. U dient dus te komen met volle maag en lege blaas.

Omdat de betrokken artiesten zo blij zijn weer te kunnen optreden voor publiek wordt er geen entree gevraagd. Maar er staat natuurlijk wel een ‘melkbus’ klaar voor uw goede gaven.