Nieuwe informatieborden in Anloo

Met de plaatsing van twee informatieborden, één op het brinkje bij de Bosweg en Annerweg en één aan de Gasterenseweg tegenover de Pastoriekamp, geeft Dorpsbelangen de verenigingen in Anloo de mogelijkheid om voor hun activiteiten aankondigingsborden te plaatsen op twee in het oog vallende locaties. Dorpsbelangen wil daarmee bereiken dat het her en der plaatsen van aankondigingen wordt voorkomen. Voor geïnteresseerden wordt dan op een herkenbare en duidelijke wijze helder wat, door wie, waar en wanneer georganiseerd wordt.

De actie om tot deze informatieborden te komen loopt al een paar jaar, maar vanwege continuïteitsproblemen en de Corona-pandemie heeft de uiteindelijke realisatie en plaatsing pas op 26 juni plaats kunnen vinden. Met vereende krachten van dorpsbewoners en met behulp van een laadvork op de trekker konden twee zware en robuuste borden geplaatst worden. De realisatie van deze twee borden is mogelijk geworden door een schenking uit het Rabofonds van de Rabobank en een bijdrage van het Drents Glasvezelcollectief, en de uiteindelijke vergunningverlening door Aa en Hunze.

Zoals op de foto’s te zien is bestaat het hoofdbord uit een groot bord aan de bovenzijde en daaronder ruimte voor het aanbrengen van smallere borden. Verenigingen kunnen voor € 25 hun eigen bord laten bedrukken en  daarmee hun activiteiten aankondigen. De betrokken verenigingen zijn eigenaar van de borden en deze blijven dan gedurende de aankondiging tot en met de gebeurtenis in het hoofdbord hangen.

Voor het grotere bord denken we aan het aanbrengen van een welkom tekst met een voor Anloo een kenmerkende beeldmerk.

Geïnteresseerden voor een bord kunnen een bericht sturen naar dorpsbelangenanloo@gmail.com.

        

Schoolmoestuin Anloo

In 2018 is door Anloo Vergroent, in samenwerking met de school, bij het sportveld achter de school een moestuin aangelegd, alsmede een zoemtuin voor vlinders, bijen en insecten. Begin dit jaar is daar een klein voedselbosje bijgekomen met appel- en perenbomen, een moerbeiboom en diverse bessenstuiken.

Voor de allerkleinsten zijn er dit jaar speciale bakken gemaakt, waarin ze hebben gezaaid en geoogst. Iedere dinsdagmiddag na schooltijd werken de kinderen van de moestuingroep met veel enthousiasme in de tuin; er wordt gezaaid, geplant, gewied, veel water gegeven en natuurlijk geoogst.

De kinderen hebben nu vakantie, maar wij als vrijwilligers van de moestuin zijn ook in de vakantie iedere dinsdagmiddag van 15.00 uur tot 16.00 uur op de moestuin aanwezig. Want de tuin groeit door, ook in de vakantie. Iedereen is van harte welkom om dan langs te komen, om kennis, plantjes of oogst te delen, of gewoon een kijkje te nemen. We hopen dat ook de kinderen, als ze niet op vakantie zijn, langskomen (met papa, mama, opa of oma) om te oogsten uit hun tuin.

Wij vinden het gezellig als je langskomt en zorgen voor een kopje (kruiden)thee.

De moestuingroep, Jennie, Brigitte, Marieke, Elsje en Janny

De Speulkoel mag weer open

Bé Hegen in De Speulkoel

Eindelijk, we mogen weer!  Door Corona start het speelseizoen wat laat, maar we hebben een mooi en veelzijdig programma.  

Op zaterdagmiddag 17 juli komt niemand minder dan Bé Hegen. Hij mag zeker in het Noorden een evenknie genoemd worden van bluescoryfeeën als Harry Muskee en Fred Reining. Met zijn band heeft hij met grote muzikanten op het podium gestaan. De B.J. Hegen Blues Band speelt met hoorbaar plezier authentieke Chicago blues.

Vanwege Corona is het aantal bezoekers nog beperkt (anderhalve meter), reserveer daarom vooraf: mail aantal plaatsen, telefoonnummer en adres naar speulkoel@rondommagnus.nl.

Het openluchttheater is er klaar voor. Loop er vast eens langs en neem dan ook een programmafoldertje mee. En kijk eens op rondommagnus.nl/speulkoel.

 

Rondom Magnus 2021

Etstoel Anloo 2021 afgelast

De magnuskerk in coronatijd

Bestond het Coronavirus ook al in de 17e eeuw? En zo ja, duurde het toen ook zo lang? Hierover is weinig bekend. Wat de organisatie van de Etstoel 2021 wel weet, is dat ze de Etstoel dit jaar helaas niet door kunnen laten gaan.  “We kunnen op dit moment niet garant staan voor de veiligheid en gezondheid van al onze vrijwilligers, standhouders, bezoekers en de familieleden.”

De Etstoel vindt ieder jaar plaats op de 3e zaterdag van augustus. Dat lijkt nog ver weg, maar de voorbereidingen gaan al in april van start. De toneelgroep kan niet bij elkaar komen, de bouwploeg kan niet voorbereiden, de kledingcommissie kan niet aan de slag. We kunnen niet inschatten hoe de situatie er in augustus voor staat. Is iedereen dan gevaccineerd? Mogen er dan weer evenementen met grote groepen mensen worden georganiseerd, of moeten we dan nog 1,5 meter afstand bewaren? Het lijkt ons daarom verstandig om nu al te melden dat de Etstoel 2021 niet doorgaat. Daarmee bestaat er duidelijkheid voor iedereen die de Etstoel wilde bezoeken.

We hopen op begrip voor de situatie. Voor dit jaar moeten we het doen met oude foto’s uit de doos en de website: www.etstoelanloo.nl, facebookpagina: “Stichting Etstoel Anloo” en instagram: #etstoelanloo.

We hopen dat we u volgend jaar weer mogen ontmoeten bij de van Etstoel 2022.

Informatie
Heb je vragen? Neem dan gerust contact op via het emailadres: etstoel.anloo@hotmail.com

Breng, ruil of haal zaden bij de minibieb

De minibieb in het fietsenhok naast de kerk is in een nieuw jasje gestoken en we starten op proef een zaden(mini)bieb. Heb je meer zaden gekocht of geoogst dan je gaat zaaien? Kom langs en ruil of doneer een deel aan de zadenbieb. Ook als je geen zaden hebt om te ruilen, mag je zaden voor eigen gebruik (gratis) meenemen. Ze zijn verpakt in kleine zakjes. Je kunt zaden doneren door deze in een zakje of bakje in het daarvoor bestemde mandje te leggen dat ook bij de minibieb staat. Vermeld erbij om welke plant het gaat en wanneer je het zaad hebt geoogst. Wij doen ze dan weer in kleine zakjes voor de liefhebbers.

 

Veel lees en tuinplezier.

Voor vragen kun je terecht bij Janny Scholtens (0639616244) of Brigitte Damen (0683895978)

Energie besparen was nog nooit zo makkelijk

Wilt u een lagere energierekening, meer comfort en een gezonder leefklimaat in huis? Meld u dan aan voor een gratis energiescan via energiecoach@aaenhunze.nl. Een energiecoach komt dan bij u langs voor een advies op maat. Een online afspraak is ook mogelijk. Zowel huurders als woningeigenaren kunnen zich opgeven. De energiecoach brengt met u energiebesparende maatregelen in kaart waar u zelf mee aan de slag kan gaan of die tegen lage kosten door anderen kunnen worden uitgevoerd.

De energiecoach neemt een uitgebreide checklist met u door met maar liefst 63 tips om energie te besparen. Wist u bijvoorbeeld dat u wel 80 euro per jaar kunt besparen als u de temperatuur van uw cv-water verlaagt naar 60-70 graden Celsius?

Douche-timer
Verder kijkt de energiecoach naar mogelijkheden voor isolatie en de mogelijkheden om duurzame energie op te wekken, zoals zonne-energie. Ook bespreekt de energiecoach met u het energieverbruik van apparaten, het soort verlichting en gedrag: zo levert korter douchen een besparing op van tientallen euro’s per jaar. Een douche-timer kan helpen de douche-tijd te verkorten.

Tot slot kijkt de energiecoach naar het leefklimaat in uw woning. Op de CO2-meter die de energiecoach bij zich heeft, is te zien of u voldoende ventileert in uw woning. U krijgt tips om de lucht in uw huis gezond te houden, zoals ’s avonds en ’s ochtends 15 minuten ventileren om vochtige lucht af te voeren.

Dikkere portemonnee
Op de checklist staat hoeveel euro’s u per maatregel bespaart. Opgeteld kan het dit oplopen tot honderden euro’s. Goed voor uw portemonnee en ook nog eens goed voor het klimaat.

De energiecoaches zijn vrijwilligers die informatie geven zonder commercieel oogmerk. De coaches zijn inwoners van de gemeente Aa en Hunze die andere inwoners graag willen bijstaan bij energiebesparende maatregelen. Alle 13 energiecoaches hebben een uitgebreide training gevolgd.

Wilt u ook zo snel mogelijk die energierekening omlaag? Geef u dan vandaag nog op via energiecoach@aaenhunze.nl. Tientallen inwoners gingen u voor.

De thermostaat overdag een graadje lager en ’s nachts verder omlaag scheelt al gauw tientallen euro’s per jaar

Welkom in 2021

De coronacrisis heeft alle activiteiten in het dorp tijdelijk stil gelegd. Er is daardoor weinig nieuws te melden. Even geen bijeenkomsten in het dorpshuis, geen nieuwjaarsreceptie, geen gezamenlijke koffie op een terras of een biertje aan de stamtafel; dus ook even geen dorpsnieuws.

Maar we gaan vol vertrouwen het nieuwe jaar in, waarbij Anloo groen kleurt en de geur van verse bladeren en talrijke bloemen uit de omgeving ons weer tegemoet treedt. Waneer de eerste activiteiten weer gaan plaats vinden is op dit moment niet te voorspellen maar wij houden u via de website van Anloo-info op de hoogte van alle relevante ontwikkelingen in en rond het dorp.

Bezoek deze website dus regelmatig en raadpleeg de agenda; blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws op de inlogpagina of onder de knop Kennisgeving. Bent u nog niet ingeschreven voor de attenderingsservice van Anloo-info doe dat dan nu. Dan mis je niets.

Anloo-info wenst u een mooi en ontspannen 2021.

Webmaster Anloo-info

Meld u hier aan voor de attenderingsservice

Ik ontvang graag een email wanneer er een belangrijk bericht is geplaatst.
 

Gelockt in Anloo

Een zonnetje verlicht een grafheuvel in het bos,
een diversiteit aan vogels zoekt voedsel in het mos.
Geen idee waarom ze nog niet naar het zuiden gaan.
Net als wij genieten zij van het rustig Anloose bestaan.

Het lijkt lente, zo warm, bijna zomer, maar dat is het niet.
Nee, het is werkelijk al weer de periode van Sint en Piet.
Cadeautjes, samenzijn, verrassingen vermomd met een goed gedicht.
Helaas, het zijn mooie herinneringen, want Covid19 heeft heel wat aangericht.

Het jaar 2020 schrijft geschiedenis en zal niet snel worden vergeten.
Er bereikte ons een virus uit het verre oosten en dat hebben wij geweten.
Geen zomerfeest dit jaar, en ook geen zoektocht met de fiets,
geen stekjesmarkt van de dames, nee, er was aan festiviteiten werkelijk niets.

De betekenis ‘lockdown’, was bekend vanuit de financiële economie.
Maar onze huishoudens trof het in deze allesverwoestende pandemie.
Wat moesten wij wennen aan al die maatregelen en protocollen.
Nee, serieus, groot en klein moesten er aan: er viel écht niet mee te sollen.

Mondkapjes, polyester om de vingers en alles wordt ontsmet met alcohol.
Geen horeca, hotel, bibliotheek of kerkbezoek; nee, het is even uit met de lol.
In huis, werkend, hobbyend, sportend of anderszins aan een bezigheid,
was het aangenaam, konden wij onze energie wellicht in een verbouwinkje kwijt?

Of de tuin onderhouden en als die klaar was aan het werk voor de buurt?
Een extra impuls kreeg de schoolmoestuin; er werd geen kracht voor ingehuurd.
Elke dinsdagmiddag werd er hard in gewerkt en ook de kinderen deden mee.
Groenten, kruiden en bloemen zijn er gekweekt en tot slot een kopje thee.

Er werden plannen ontwikkeld, camping Anloo werd op papier gerevitaliseerd.
Woonwensen Raatakkers staan op papier en de belangstelling is geïnventariseerd.
De lockdown maakt sommigen eenzaam, anderen creatief of moe door het gemis;
gebrek aan fysiek contact laat ons skypen, facetimen… blij dat er glasvezel is!

De website voor het dorp werd eens flink onder handen genomen,
zodanig geüpdatet en vernieuwd dat er hopelijk veel bezoekers komen.
Als de lockdown ons binnen houdt, gaan we veel vaker op internet kijken,
dus hoopt de vereniging Dorpsbelangen u via de website goed te bereiken.

We houden ons voorlopig nog even aan de regels en vieren Sint virtueel..?
Ook al is de tuin klaar en de verbouwing af, ik zorg dat ik mij niet verveel.
De buren helpen , wandelen of fietsen is een mooie vorm van vertier.
En precies daarom, om solidair te zijn met ons, blijven de vogels dit jaar hier.

De vereniging Dorpsbelangen Anloo wenst u prettige feestdagen.

Glasvezel in Anloo – stand van zaken

Twee jaar na de lobby om glasvezel aan te leggen in Noordoost Drenthe, zijn bijna alle glasvezelkabels in Anloo gelegd.
Bij 95 % van de dorpsgenoten die een abonnement hebben afgesloten is de huisaansluitingen gerealiseerd. Dat wil zeggen dat het aansluitpunt in de woning is aangebracht, getest en goedgekeurd. Elke abonnee heeft het installatiepakket (glasvezelmodem en tv-ontvanger) van zijn provider ontvangen.

Aansluiting in huis
De volgende stap is:
– het aansluiten van het modem op het aansluitpunt,
– het instellen van wifi en internet,
– het aansluiten van het kastje voor de interactieve tv.

Bij het aansluiten van de televisie(s) kan de bestaande coaxkabel niet worden gebruikt. Elke tv vereist een eigen ontvanger, die moet worden aangesloten op het modem m.b.v. een utp-kabel. Daardoor ontstaan er in sommige huizen nogal wat aanpassingen. Het vervangen en/of aanleggen van de kabels moet door de bewoner zelf worden geregeld.

Het aansluiten van het modem wordt gratis gedaan door een monteur van Guidion. Guidion is echter slecht bereikbaar; de oproep om digitaal een afspraak te maken geeft geen resultaat. Pas na 4 tot 6 weken wordt je gebeld om een afspraak te maken voor de installatie.

Wil je sneller aangesloten worden dan kun je er voor kiezen om zelf de installatie te doen of dit te laten doen door een computerservice bedrijf (tegen betaling). Met de computershop in Annen (Pc Service Direct) zijn goede ervaringen opgedaan. Maar het aansluiten kan ook eenvoudig zelf worden gedaan m.b.v. de bijgeleverde installatiehandleiding. Hierbij word je stap voor stap door de installatieprocedure geleid.

De eerste ervaringen met de glasvezelverbinding in ons dorp zijn goed; het levert een snel en stabiel internet en een haarscherp tv-beeld.

Signaalsterkte modem/router
De signaalsterkte (het bereik) van het geleverde wifi-modem is zwak en onvoldoende om een stabiele wifi-verbinding in het gehele huis te verzorgen.

Om dit op te lossen moet een apart “multiroom wifi-systeem”, kortweg mesh,  worden aangeschaft. Deze systemen werken met meerdere wifipunten die je, zonder kabels, door je huis verspreidt. De Deco M5 (of M4) van het merk TP-Link is daarvoor een goed systeem. Het is technisch geschikt, eenvoudig te installeren en heeft een goede prijs-prestatieverhouding. Bovendien wordt hij door de provider ondersteund (zie:  https://www.tp-link.com/nl/www.decowifi.nl/). Uw provider biedt de M5 aan tegen een gereduceerde prijs van € 129,-.

Dit Deco-systeem dient dus in de eerste plaats om de dekking van wifi in iedere hoek van het huis te garanderen. Er zijn echter meer mogelijkheden met dit systeem: ook een tv-ontvanger kan op deze manier worden aangesloten. Bijvoorbeeld daar waar het aanleggen van een utp-kabel geen optie is. Hier zijn inmiddels goede ervaringen mee opgedaan.

Persoonlijk account
Voor het beheren van uw instellingen en voor het bestellen van aanvullende apparatuur en diensten is er op de website van de provider een persoonlijke servicepagina gemaakt: ‘Mijn Caiway (Delta)’. Het maken van een account doe je met de gegevens die per brief van de provider zijn ontvangen. Handig om te weten: je gebruikersnaam is je klantcode. Die vind je in alle correspondentie.

Mobiel tv kijken
De provider levert standaard bij het abonnement een tv-app waarmee je alle uitzendingen interactief kunt bekijken op tablet of telefoon. Heel handig, zo heb je op elke plek de beschikking over tv. Even inloggen, en je kunt kijken. Met een mediaspeler, zoals Google Chromecast of Apple TV, kun je deze beelden desgewenst streamen naar een tv-scherm.

Toch nog vragen?
Omdat blijkt dat er in het installatietraject veel stappen zijn die vragen oproepen en omdat de providers slecht of niet bereikbaar zijn, verwijzen wij je naar de website van Gasteren waarin een duidelijk beeld wordt geschetst van de problematiek rond het aansluiten op het glasvezelnetwerk van Delta Fiber Networks via de providers Caiway of Delta.

Link: https://ingasteren.nl/gasteren-op-glas-eindelijk/

 

Fietspaden krijgen opknapbeurt

De provincie Drenthe streeft ernaar om dé fietsprovincie van Nederland te worden.
Die titel had de provincie ooit, maar raakte die helaas kwijt.

Het fietspad Anloo – Eext na een flinke regenbui.

Om deze eervolle vermelding wederom te verkrijgen heeft de provincie onder de noemer “Kwaliteitsimpuls Fietsinfrastructuur Drenthe” plannen ontwikkeld voor kwaliteitsverbetering, versterking én het in stand houden van het fietspadnetwerk. Vooral de fietspaden van de gemeente Aa en Hunze krijgen een opknapbeurt.  

Ter bevordering van het recreatief en sportief gebruik is het wenselijk dat deze slag wordt gemaakt. Daarbij is ook rekening gehouden met het feit dat onze kinderen via deze paden naar school fietsen en dat steeds meer bewoners de fiets voor woon-werkverkeer gebruiken.

Zoals u weet heeft de vereniging Dorpsbelangen regelmatig contact met de gemeente Aa en Hunze. Na intensief contact met de ambtenaar van Verkeer en Vervoer over de verkeersveiligheid en de kwaliteit van de voorzieningen, is recent gebleken dat in het kader voor voornoemde plannen de de fietspaden Anloo – Eext (zandpad/Evertsbos) en Anloo – Annen (Strubben/Kniphorstbos) worden aangepakt.

De bedoeling is om beide fietsroutes over de gehele lengte te voorzien van een betonverharding met een breedte van 2 meter.

De werkzaamheden beginnen in januari 2021.

Wij zijn benieuwd hoe een en ander vorm gaat krijgen en houden vinger aan de pols.

Dorpsbelangen Anloo.