Benefietconcert in de Magnuskerk

In deze Coronatijd snakken velen naar het moment dat er weer naar muziek geluisterd kan worden; en als het enigszins kan ook nog in een mooie omgeving. Dat kan! Op vrijdagavond 18 september a.s.  is er een benefietconcert, onder de titel ‘Music for kids Namibia’ in de Magnuskerk in Anloo. Vanwege de coronamaatregelen biedt het schip van de kerk slechts plaats aan 36 bezoekers; daarom wordt het concert 2 keer gespeeld op die avond. U kunt zich via de hieronder staande link aanmelden voor de eerste sessie, die duurt van 19.00 uur – 20.00 uur, of voor de tweede sessie van 20.30 uur – 21.30 uur.

De entree bedraagt € 10,-; over te maken op bankrekening:  NL04ABNA0489583156. Aanmelding via de link: https://forms.gle/WtoADF2WgnBa7mwcA

De drie musici Caroline Babenderderde (viool), Enne Feenstra (trombone) en Maarten Jansen (altviool) brengen een programma met werken van Pachelbel tot en met tangomuziek van Angel Villoldo, Vedani en Gardel.

Namibië en Nederland, … bijna 10.000 km van elkaar verwijderd! “Muziek is een universele taal, die mensen uit alle culturen dichter bij elkaar brengt”. Graag lichten de musici toe hoe nauw ze aan elkaar verwant zijn. Vorig jaar maakten ze samen een indrukwekkende muzikale reis om kinderen daar te helpen hun muzikale dromen waar te maken. Een half jaar later ging Caroline nogmaals in haar eentje.

De opbrengst van deze avond komt ten goede aan muziek-materialen en -instrumenten voor de Kunstencentra in Namibië en het realiseren van muziekvoorstellingen in de SOS Kinderdorpen Windhoek, Tsumeb en Ondangwa.

Dorpsbelangen zoekt bestuursleden

 

De Vereniging Dorpsbelangen Anloo is een vereniging die zich bezig houdt met diverse zaken in en rond Anloo, zoals wonen, openbaar vervoer, milieu en natuur en contact met de gemeente Aa en Hunze.
Binnen het vijf-koppige bestuur zijn de taken goed verdeeld, zodat elk lid jaarlijks een gelijkwaardige bijdrage levert.

Statutair is vastgelegd dat geen van de bestuursleden langer dan twee termijnen van drie jaar zitting heeft. Derhalve treden in maart 2021 de voorzitter en één bestuurslid af.

Voorzitter

Heeft u ‘feeling’ met ons mooie dorp Anloo en haar groene omgeving? Bent u de motivator tijdens de maandelijkse vergaderingen of tijdens groepsactiviteiten in het dorp, en delegeert en inspireert u graag? Ziet u niet op tegen een goed gesprek met met de wethouder, burgemeester of een andere contactpersoon van de gemeente Aa en Hunze en is het schrijven of geven van een reactie op een inspraakronde namens de bewoners/bestuur een peulenschil? Dan bent u wellicht de geschikte kandidaat voor de functie van voorzitter van de vereniging.

Bestuurslid

Heeft u graag wat tijd over voor het mooie Anloo en haar bewoners? Heeft u oog voor de omgeving en ziet u niet op tegen het organiseren en/of bewaken van het paasvuur, het meedenken over dorpsactiviteiten of het oplossen van vraagstukken met betrekking tot de omgeving van Anloo? En bent u tot slot behendig met de computer, zodat u de secretaris waar nodig kunt helpen bij het notuleren van een vergadering? Dan bent u wellicht het bestuurslid dat wij zoeken om medio 2021 zitting te nemen in het verenigingsbestuur.

Vragen of interesse?

Het huidige bestuur kijkt uit naar uw reactie, maar realiseert zich dat er vragen kunnen zijn. Schroomt u niet om die aan ons te stellen. Dat kan via het secretariaat:
Tel: 0592271387 of  0621910145, e-mailadres: dorpsbelangenanloo@gmail.com.

School moestuin

Iedere dinsdagmiddag van 14.30 uur tot 15.30 uur zijn wij aanwezig in de moestuin achter de school.
Je bent van harte welkom om eens langs te komen, om kennis, plantjes of oogst te delen, of gewoon een kijkje te nemen.
We hopen dat ook de kinderen, als ze niet op vakantie zijn, langskomen (met papa, mama, opa of oma) om te oogsten uit hun tuin.

Wij zorgen voor een kopje thee.

De moestuingroep.

 

Contributie Vereniging Dorpsbelangen Anloo

De Vereniging Dorpsbelangen Anloo is een vereniging die zich bezig houdt met diverse zaken in en rond Anloo, zoals wonen, openbaar vervoer, milieu en natuur, contact met de gemeente Aa en Hunze etc. Daarnaast organiseert de vereniging het paasvuur, regelt het onderhoud van de centrale AED, beheert zij de website anloo-info.nl en de uitgifte van het dorpsnieuws.

De verenging kan niet bestaan zonder de bijdrage van de inwoners, vandaar dat wij aan elke inwoner een vrijwillige bijdrage vragen van € 10,00 per jaar.

Begin september wordt de jaarcontributie 2020 van uw bankrekening afgeschreven. Tenminste, als u een via een automatische incasso hiertoe een machtiging heeft afgegeven.

Bent u nieuwe inwoner van Anloo en wilt u automatisch de vereniging Dorpsbelangen steunen? Dat kan, als u hier het machtigingsformulier invult en mailt aan het secretariaat via dorpsbelangenanloo@gmail.com.

U begrijpt dat in tijden dat er strikte corona-maatregelen van kracht zijn, wij liever niet aan de deur komen maar dat de voorkeur uitgaat naar het voldoen van contributiegelden via een automatische incasso.

Oud papier

Zoals in het Dorpsnieuws aangekondigd, gaan ouders van OBS Anloo op maandag 29 juni as. vanaf 18.30 uur weer oud papier ophalen in Anloo. Zware of grote dozen worden meestal met z’n tweeën in de kraakwagen gegooid. In verband met de maatregelen door het corona-virus kan dat nu niet!

Zou u er voor willen zorgen dat de dozen niet te zwaar zijn en door 1 persoon in de kraakwagen gegooid kunnen worden. Dozen die toch te zwaar zijn, laten wij staan!

Alvast bedankt voor uw medewerking.

Na de vakantie wordt het oud papier weer gehaald op maandag 24 augustus 2020.

OR OBS Anloo

Corona-veilig recital in De Speulkoel Anloo

In februari van dit jaar, toen de Coronapandemie was uitgebroken, werden er strenge maatregelen genomen om verdere verspreiding zo goed mogelijk te voorkomen. Voor velen, maar zeker ook voor professionele artiesten, had dit enorme gevolgen. Alle evenementen werden verboden en optredens voor publiek, hun passie, waren in één klap onmogelijk. En hun inkomsten vielen compleet of grotendeels weg. Ook stichting Rondom Magnus zag zich genoodzaakt het gehele zomerprogramma in De Speulkoel in Anloo te schrappen, in nauw overleg met alle gecontracteerde groepen en gezelschappen.

Maar waar een wil is, is een weg: op beperkte schaal blijkt het toch mogelijk om te kunnen optreden mèt inachtneming van de veiligheidsrichtlijnen. We zijn heel blij dat we in openluchttheater De Speulkoel zo’n mogelijkheid hebben gevonden. Met drie musici op het ruime podium en met een beperkt aantal bezoekers kan de 1,5 meter richtlijn goed worden gerespecteerd.

Op donderdagavond 2 juli wordt een recital verzorgd door een trio, bestaande uit de violisten Caroline Babendererde en  Roswitha Devrient en altviolist Maarten Jansen. Op het programma staan werken van onder meer Vivaldi, Pachelbel en Dvorak. Het programma begint om 19.30 uur en duurt een uur.

Caroline Babendererde

U kunt plaatsen reserveren voor dit bijzondere recital door uiterlijk dinsdagavond 30 juni een mail te sturen aan info@rondommagnus.nl, met uw naam, adres en telefoonnummer. In verband met de geldende beperkingen mogen we maximaal vijftig toeschouwers toelaten. U krijgt een bevestiging van uw aanmelding, met verdere aanwijzingen omtrent parkeergelegenheid etcetera. Er is géén geen catering en er zijn geen toiletten aanwezig. U dient dus te komen met volle maag en lege blaas.

Omdat de betrokken artiesten zo blij zijn weer te kunnen optreden voor publiek wordt er geen entree gevraagd. Maar er staat natuurlijk wel een ‘melkbus’ klaar voor uw goede gaven.

 

75 jaar vrijheid in Anloo

De geplande festiviteiten rondom 75 jaar bevrijding kunnen niet doorgaan dit jaar. Maar op kleine schaal is mogelijk:

 4 mei

  • De burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze hebben een bloemstuk gelegd bij het verzetsmonument bij het onderduikershol en een toespraak gehouden. Beelden daarvan zijn te vinden op de website van de gemeente aaenhunze/75jaarvrijheid en op deze website.
  • Tot zonsondergang kunnen vlaggen halfstok worden gehangen.
  • Aansluitend aan de twee minuten stilte luidt de klok van de Magnuskerk 75 keer.

5 mei

  • Vlaggen kunnen voluit wapperen!
  • De bevrijdingsboom wordt versierd.
  • Aan de zuidkant van de Magnuskerk worden gedichten opgehangen over vrijheid en bevrijding. Ze blijven een poosje, zodat er alle tijd is ze te bekijken. Heeft u ook een mooi gedicht of wilt u meehelpen? Mail dan karin@bbkk.demon.nl
  • Vanaf 15 uur speelt Doewe Kraster, één van de organisten van de Magnuskerk, orgel. De zijdeur van de kerk staat open, zodat de muziek buiten goed te horen is. U kunt niet naar binnen. Wilt u buiten onderling gepaste afstand houden?
  • Om 17 uur luidt opnieuw de klok 75 keer. Wie dat wil, kan met de buren afspreken om vanuit de eigen voortuin een glas te heffen op 75 jaar vrijheid.

 

4 mei, door de gemeente en door het Oranje comité Anloo zijn bloemstukken gelegd bij het monument in het Evertsbos.

   

Aa en Hunze – 75 jaar vrijheid

Op 12 en 13 april dit jaar was het precies 75 jaar geleden dat de gemeente Aa en Hunze door geallieerde troepen werd bevrijd. 75 jaar vrijheid zou groots worden herdacht en gevierd en samen wilden we stil staan bij wat er toen is gebeurd en welke verliezen er zijn geleden om samen de oorlogsslachtoffers te kunnen herdenken. We zouden onze vrijheid uitbundig vieren met tal van activiteiten. Maar helaas, door de strenge beperkende maatregelen, mocht het niet zo zijn. Toch vond de gemeente Aa en Hunze  dat we dit moment niet ongemerkt voorbij konden laten gaan.

De gemeente heeft daarom tussen 9 en 13 april 2020 op 4 plaatsen (Anloo, Gasselternijveen, Gieten en Rolde) kransen gelegd, ook bij het monument in het Evertsbos. De kransleggingen zijn gedaan door de burgemeester en wethouders, zonder verder publiek. Hiervan is een filmpje gemaakt.

Deze herdenking staat los van de Dodenherdenking op 4 mei.

Onthullend boek over de NSB in Anloo

In de zomer van dit jaar is de publicatie voorzien van het boek “Gerhardus Dieters en de radicalisering van de NSB”. Het boek schetst een onthutsend beeld van de innige verstrengeling tussen boerenbeweging en nationaalsocialisme in de voormalige gemeente Anloo. Dwarsverbindingen met de Drentse buurgemeenten Zuidlaren, Vries, Gieten en Rolde worden eveneens belicht.
Belangstellenden kunnen dit boek bij voorintekening voor € 18,50 (exclusief eventuele verzendkosten) bestellen. Na publicatie zal het boek € 22,50 gaan kosten.

Meer info…