Verslag van de inspiratiemiddag Energieke Dorpen door Ben Mulder uit Gasteren

‘Anloo vergroent had er een mooie, informatieve middag van gemaakt op zaterdag 2 november. Alles was goed verzorgd: kopje koffie met een koekje vooraf, hapje en een drankje na afloop, met een heerlijke zelf gemaakte hartige taart. 

Maar het draaide toch echt om de inhoud: na een mooie inleiding waren er 2 zeer inspirerende presentaties uit het Groningerland. Een van ‘Zonnedorpen’ vanuit een aantal dorpen in de gemeente Loppersum en een van ‘Zon op alle daken’, een initiatief vanuit de stad Groningen.
Deze informatieve middag had wel wat meer bezoekers verdiend.

De eerste presentatie was van Willem Schaap van energiecoöperatie ‘Zonnedorpen’, opgestart vanuit een aantal kleine dorpen in de gemeente Loppersum. Jaren geleden voorzichtig gestart met een kleine zonneweide is deze coöperatie nu al een krachtige partner die haar bijdrage levert in tal van energie-projecten die de dorpen ten goede komen. Ze zijn in staat om samen goedkoop (zonne-)energie te leveren, maar ondersteunen ook fascinerende nieuwe technische ontwikkelingen. Ondanks hun kleinschaligheid weten ze ontwikkelaars te helpen met kennis, praktische hulp en zelfs financieel. Zo hebben ze een belangrijke bijdrage geleverd aan het afronden van een zojuist gepresenteerde warmtepomp die een standaard aardgas-cv-ketel kan vervangen: iets duurder in aanschaf, maar veel goedkoper in dagelijks gebruik en zonder gebruik van aardgas. Momenteel wordt een plan uitgewerkt voor een massale overstap naar deze ketel in de betreffende dorpen. Hierbij wordt dankbaar gebruik gemaakt van de vele reeds geïnstalleerde zonnepanelen. Ook wordt gewerkt aan energieopslag in een nieuw soort batterijen.

Al met al een fascinerende presentatie namens een gedreven en deskundige, kleinschalige coöperatie. Zie ook hun website

De tweede presentatie werd verzorgd door Musetta Blauw uit Groningen, namens ‘Zon op alle daken’Deze Groningse organisatie probeert het voor elkaar te krijgen dat in heel Noord Nederland de daken van ‘iedereen’ worden gebruikt voor zonne-energie. De essentie is dat gebruik wordt gemaakt van de landelijke postcoderoos-aanpak; deze regeling houdt in dat er gedurende 15 jaar geen energiebelasting hoeft te worden betaald als dorpen/buurten in aansluitende postcode-gebieden samen een plan opzetten voor installatie van zonnepanelen op (elkaars) daken.

‘Zon op alle daken’ heeft een uitwerking gemaakt, zodat zij als het ware op kunnen treden als een kleine coöperatieve energiemaatschappij. Zij kunnen dan stroom leveren tegen 17,5 ct per kwh; 5 ct goedkoper dan andere maatschappijen. Met deze aanpak ontzorgen ze alle kleine initiatieven die graag zelf iets willen opzetten.

Deze aanpak biedt kansen voor:

  • mensen die wel zonnepanelen willen aanschaffen, maar geen geschikt dak hebben.
  • bedrijven/boeren/scholen met grote daken die wel panelen willen/kunnen plaatsen, maar de hele        capaciteit niet zelf nodig hebben en/of niet zelf de hele investering willen doen.
  • huishoudens die wel wel zonnestroom willen gebruiken, maar daar niet zelf in willen of kunnen investeren.
  • mensen die wel iets grootschaliger dan voor eigen gebruik willen investeren in zonne-energie.

Alles staat en valt echter met voldoende dak-capaciteit voor zonnepanelen en …. met kleinschalige initiatieven vanuit de dorpen en steden. Voor Anloo en omliggende dorpen kan dit een heel interessante aanpak worden.

Sint en Piet komen er aan!

Op zaterdag 23 november komt Sinterklaas, net als vorig jaar, naar Anderen om  cadeautjes te brengen aan alle kinderen (0 jaar t/m groep 8) uit Anderen, Anloo en Gasteren. Het sinterklaasfeest is in Oes Stee (dorpshuis Anderen) en begint om 14:00 uur.

Sint komt samen met zijn Pieten vóór die tijd op een verrassende manier het dorp binnen. Zorg dus dat je op tijd bent om ze welkom te heten!

Het wordt een gezellig feest met veel muziek, cadeautjes, en pepernoten! Opgaveformulieren voor het Sinterklaasfeest worden komende week verspreid. Meer info: contactpersoon jeugdactiviteiten Anloo-Anderen-Gasteren in Anloo, Bettina Oosterlaan (tel. 06-10170028).

Magnuslezing: Betekenis en Behoud

Een tijdreis vanuit het verleden, via het heden, naar een ongemakkelijke
toekomst…

Dit jaar is de zesde de keer dat de Magnuslezing wordt gehouden. Jaarlijks
nodigen we sprekers uit die een boeiend verhaal houden over een onderwerp dat
raakt aan onze mooie, beeldbepalende Magnuskerk, in de context van fysieke
omgeving en religie, in het verleden en de toekomst.
Dit jaar haakt de lezing in op de bijzondere muurschilderingen in onze kerk.
Welke boodschap wil de kunst uit het verleden verkondigen? En hoe kunnen we
die boodschap voor de toekomst veiligstellen? Een boodschap die misschien
niet meteen begrepen wordt, omdat de betekenis vaak gekleurd wordt door de
tijd waarin we leven.

Klik hier voor meer informatie en aanmelding

Ontspanningsyoga start in november

Vanaf november 2019 geeft Gregor Niedlich in het dorpshuis van Schipborg elke woensdagavond vanaf 20.00 uur ontspannings-yoga voor geïnteresseerden uit Schipborg en omgeving. Het doel van het rustige en beheerste beoefenen van een reeks yogahoudingen is om negatieve of zelfs pijnlijke voorkeurshoudingen en bewegingen op te heffen, die door eenzijdige alledaagse houdingen of chronische stress in het lichaam zijn ingesleten. De nadruk ligt derhalve op het gericht rekken en strekken van spieren, pezen en bindweefsel voor meer flexibiliteit en ruimte tussen wervels en gewrichten. Uit ervaringen die Gregor Niedlich zelf heeft gemaakt en door het geven van yogalessen bij Fysiofit in Zuidlaren, zijn deze oefeningen geschikt om hiermee blokkades in nek, schouder, rug en heup te verminderen of zelfs op te lossen. ‘Ontspannings yoga’ helpt het ontwikkelen van een soepele, mobiele en open lichaamshouding en heeft een gunstige uitwerking op de kwaliteit van leven en daarmee op het gezond ouder worden. Het credo is om middels zachte en ontspannen oefeningen te bewegen naar een ontspannen lichaam.

De lessen vinden plaats in het Dorpshuis ‘De Anloop’ (Borgweg 15b, Schipborg) wekelijks op woensdagavond vanaf 20 uur tot 21 uur. Daarnaast zijn er ook wekelijks yogalessen in het Dorpshuis De Gasterije (Gagels 4, Gasteren) op maandagochtend van 9 tot 10 uur en van 10.30 uur tot 11.30 uur en op donderdagavond van 20.00 tot 21.00 uur. U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier op www.niedlich.nl. Voor vragen kunt u bellen naar
06 55358032 of schrijven naar gregorniedlich@gmail.com.

Otto Groote en vrienden

Vorig jaar was deze singer-songwriter uit Duitsland voor velen dè grote verrassing. Dit jaar neemt hij twee Nederlandse vrienden mee: Bert Hadders en Gurbe Douwstra. Fijne luisterliedjes in het Drents, het Fries en het Plattdüütsch.

Aanvang 14.30 uur.

Entree € 10,-, voorverkoop Alldro Annen € 8,-.

Oproep Etstoel Anloo: Hulp gevraagd!

Op zaterdag 10 augustus zijn alle materialen uit de schuur gehaald en zoveel mogelijk op de plaats van bestemming gelegd. Zoals jullie ondertussen weten zijn we niet in 1 dag klaar, vandaar dat we in de week vooraf nog elke dag bezig zijn. We hopen dat er ook dit jaar vele vrijwilligers mee willen helpen. Vele handen maken tenslotte licht werk. We beginnen iedere morgen om 8.45 uur met koffie, waarna de taken verdeeld worden. 

We hebben de vraag gekregen om ook een avond voor de opbouw in te plannen,  daarom is iedereen die mee wil helpen ook op woensdagavond vanaf 19.00 uur van harte welkom, ook dan beginnen we met koffie en nemen we de planning door. 

Het is voor de organisatie handig van tevoren te weten wie wil helpen en wanneer. Graag aanmelden bij Gerard Scholtens (tel. 06-37332516) of Albert Richters (tel. 06-53766023). Mailen naar etstoel.anloo@hotmail.com kan natuurlijk ook.

Iedereen die woensdagmiddag 14 augustus mee wil helpen met het klaarzetten voor de markt en/of vrijdagmiddag 16 augustus met veldboeketten plukken en maken, voor op de kramen en op de magnustafels, kan zich aanmelden bij Janny Scholtens (tel. 06-39616244) of Jannie Brinkman (tel. 0630128632).

Mailen naar etstoel.anloo@hotmail.com kan natuurlijk ook. We starten beide dagen om 13.00 uur. 

Als je je al aangemeld hebt hoeft dat niet nog een keer!

Maandag 12 augustus en dinsdag 13 augustus van 19.00 uur tot 20.00 uur kan er nog kleding gepast worden.

Willen alle medewerkers van de markt en de dames van het broodjes bakken, vrijdagavond 16 augustus om 19.30 uur controleren of alles wat ze nodig hebben aanwezig is. 

Opruimen zaterdag

Zaterdagavond direct na afloop willen we graag zoveel mogelijk opruimen. De verschillende teams wordt gevraagd direct om 17 uur te beginnen. Van belang is dat:

  • de kerk weer leeg en schoon is.
  • iedereen zijn of haar kleding inlevert in het dorpshuis.
  • de kleding wordt gesorteerd en in zakken klaargezet voor de was.
  • zoveel mogelijk mensen een zak was meenemen. 
  • alle dekkleden, borden en hekken op de Kerkbrink opgehaald worden.
  • het kleinvee terug wordt gebracht.

Als iedereen nog een uurtje helpt, smaakt het bier des te beter.

Op zondag 18 augustus vragen we zo veel mogelijk hulp voor het opruimen en in de schuur brengen. Iedereen die mee wil helpen op zondagmorgen kan om 8.00 uur beginnen met het uit elkaar halen van schietbaan, kramen, zitbanken enz. Daar heb je voor nodig: handschoenen, een accuboormachine en bitje T15 enT25. Heb je dat niet dan is er wel iemand bij de schuur die je verder kan helpen.

Iedereen die mee willen helpen met kleding uitzoeken, schoonmaken en afwassen graag om 9.00 uur aanwezig zijn in de school. Om 10.00 uur is er koffie voor iedereen bij de schuur!

Terugbrengen van kleding

Meegenomen was graag terugbrengen op dinsdagavond 20 augustus en/of woensdagavond 21 augustus tussen 19.00 uur en 20.00 uur in het Dorpshuis. 

Aanmelden voor de nieuwsbrief 

Wil je de nieuwsbrief ontvangen, meld je dan aan via de website:  www.etstoelanloo.nl     

Opbouw Etstoel

Op zaterdag 10 augustus worden alle materialen uit de schuur gehaald en zoveel mogelijk op de plaats van bestemming gelegd.  Voor de vrijwilligers staat om 8.45 uur de koffie klaar en wordt de planning besproken.

Zoals jullie ondertussen weten zijn we niet in 1 dag klaar, vandaar dat we in de week vooraf nog elke dag bezig zijn. We hopen dat er ook dit jaar vele vrijwilligers mee willen helpen. Vele handen maken tenslotte licht werk. We beginnen iedere morgen om 8.45 uur met koffie, waarna de taken verdeeld worden. Van verschillende “nog werkenden”, hebben we de vraag gekregen om ook een avond voor de opbouw in te plannen, zodat zij ook mee kunnen helpen met de opbouw. Daarom is iedereen die mee wil helpen ook op woensdagavond vanaf 19.00 uur van harte welkom, ook dan beginnen we met koffie en nemen we de planning door. 

Het is voor de organisatie handig van tevoren te weten wie wil helpen en wanneer. Graag aanmelden bij Gerard Scholtens (tel. 06-37332516) of Albert Richters (tel. 06-53766023). Mailen naar etstoel.anloo@hotmail.com kan natuurlijk ook.

Onderstaand het schema voor kleding passen (Dorpshuis, Kerkbrink 2, Anloo. Ingang links van de school):  

Maandag 5 augustus                              

19.00 uur : Alle dames die niet bij en groep horen    

19.30 uur: Zigeuners en wachters (soldaten)             

19.00 uur: Toneelspelers kerk (in de kerk)   

Dinsdag 6 augustus

19.00 uur: Verzorgsters

 19.30 uur: Volksdansers                  

20.00 uur: Schoolbegeleiding                    

20.30 uur: Paardenverzorgers

Woensdag 7 augustus

19.00 tot 20.00 uur: Medewerkers kramen en biertap

20.00 uur: Alle heren, die niet bij een groep horen

Donderdag 8 augustus

19.00 uur: Tollenaars

19.30 uur: Blokpikkers

20.00 uur: Schutters, Kassiers bij de schutters

20.30 uur: Medewerkers ABZ

Maandag 12 en Dinsdag 13 augustus

19.00 tot 20.00 uur: Reserve voor vakantiegangers

Als je niet kunt komen op bovengenoemde tijd, mag je ook op een andere tijd of op een van de andere dagen komen.  Voor vragen kun je contact opnemen met Roelie Vollink, tel: 06-18935832 of Martje Haandrikman, tel: 06-10418108.

Na het kleding passen graag even controleren of we de juiste gegevens van je hebben: e-mailadres, telefoonnummer en kledingmaten.  Iedereen krijgt 2 munten voor consumpties tijdens de Etstoel.

Na afloop van de Etstoel, kleding graag z.s.m. weer inleveren, zodat alles uitgezocht kan worden voor de was!