AED-training 2022 succesvol

Een minimum leeftijd van 18 jaar wordt algemeen in Nederland gehanteerd voordat iemand als burgerhulpverlener kan worden ingezet. Daar had onze jongste deelnemer van de AED-training geen boodschap aan: je kan de lesstof maar alvast geleerd hebben! En met succes ging deze dertienjarige student gecertificeerd huiswaarts.

 Er waren meer jongeren die zich de algemene veiligheid in Anloo aantrekken en besloten hadden zich aan te melden voor de AED-training. Dat feit is hoopvol en duidt er op dat ook onder de jongvolwassenen het besef leeft dat elke minuut telt als het gaat om de inzet van een AED.

Al met al hebben op 25 oktober en 1 november jl. ruim 25 vrijwilligers uit Anloo tijd vrij gemaakt om zich te laten scholen door trainer Jaap Harttekamp. Een doorgewinterde docent is Jaap; hij traint diverse bedrijven en organisaties in het hele land op dit gebied.

Vrijwel alle vrijwilligers hebben zich na ontvangst van het certificaat aangemeld bij hartslag.nu. Dit is de organisatie die na het bellen van 112 de alarmering op zich neemt en zorgt dat na een melding de taken over de AED-hulpverleners worden verdeeld.  

Deze taak is een relatief korte: zorgen dat het slachtoffer de beste zorg krijgt voordat de ambulancemedewerkers het overnemen. Dit duurt in het gunstigste geval niet langer dan zes minuten. Maar wel heel essentiële minuten!

Voor 2022 is de zorg rond de AED in het dorp even klaar. Het apparaat is operationeel en de burgerhulpverleners zijn opgeleid om de AED te bedienen. Rest het maandelijks controleren van de stand-by-batterij en de accu. Dat doen de leden van de Werkgroep AED die alle zorg van de Vereniging Dorpsbelangen uit handen neemt.

En voor 2023 staat een AED-sponsoractie op de agenda. Hoe die vorm krijgt is nog niet helder, maar dat het nodig is, is zeker. De scholing en onderhoud/vervanging kan namelijk niet zonder bijdragen van enthousiaste sponsoren.

Heb je vragen over de AED, wil je sponsoren of wil je een AED-cursus volgen, neem dan contact op via de mail: aeddorpsbelangenanloo@gmail.com.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.