Dorpsvlag

De gemeentevlag van Anloo werd op 15 maart 1969 bij raadsbesluit vastgesteld als de gemeentelijke vlag van de Drentse gemeente Anloo.
De vlag werd als volgt beschreven: “Geel met een drievoudig streepkruis, zwart van kleur; in de linker bovenhoek  een rode sleutel met dubbele baard en een handvat in de vorm van een geknopte malie, waarbinnen een kruis.” De vlag was het ontwerp van mr. G.A. Bontekoe en  afgeleid van het wapen van de gemeente Anloo.

De kleuren zwart en geel in de vlag zijn ontleend aan die van het wapen. De twee sleutels in het wapen zijn samengevoegd tot een enkele sleutel met een dubbele baard. De herkomst van de kleur rood is onbekend.

Bij de herindeling gemeentes in 1998 ging de gemeente Anloo op in de nieuwe gemeente Aa en Hunze, waarbij de toenmalige gemeentevlag van Anloo kwam te vervallen. De nieuwe dorpvlag van Anloo werd door de gemeenteraad van de gemeente Aa en Hunze op 7 april 2007 vastgesteld.

De gele en rode kleur zijn gebleven, en we zien een gestileerde uitwerking van de Magnuskerk in de dorpsvlag. Dit ontwerp is van Albert Rademaker, grafisch vormgever (Anloo, 1946).

Natuurlijk hangt de dorpsvlag in alle straten van Anloo als er feestelijkheden in het dorp gaande zijn (zomerfeesten, Etstoel etc.), maar er zijn ook adressen waar het roodgele doek het gehele jaar trots in de wind wappert.

De vlag (100 x 150 cm) is verkrijgbaar via de Vereniging Dorpsbelangen Anloo en kost 27,50. Ben je een nieuwe bewoner in Anloo en word je lid van de vereniging Dorpsbelangen Anloo dan kost de vl;ag voor jou 17,50 (mail naar dorpsbelangenanloo@gmail.com). 

Reacties zijn gesloten.